Tema Eesti Küberneetikainstituudist vabariigi algusaegadel väljakasvanud firma AS Assert kuulub eelmise aasta aprillist kiirelt arenevasse Rootsi tehnoloogiakontserni Mandator AB, mis omab peale Eesti ettevõtteid ka Norras, Taanis, Inglismaal, Prantsusmaal, Hispaanias ja Saksamaal.

Mandator trügib New Yorgi börsile. Suund nagu kõigil tehnoloogiafirmadel tõotatud maale Ameerikasse.

"Nasdaq on olemuselt selline ­ shaky. Keegi ei tea, kas langustrend on läbi või mitte. Aga me kõik vaatame Silicon Valley poole," ütleb Niilo Saard. "Kuigi mõni eurooplane tunneb ennast seal nagu marsielanik."

Saard istub vaikses Toompuiestee kontoris grafiithalli IBMi monitori taga. 17tolline, täpsustab ta. Täitsa tavaline, ajab asja ära.

Kodus tal arvutit pole. "Vabal ajal ei taha seda nähagi!" Saard ei kuulu internetirevolutsiooni prohvetite ridadesse. Sekretäriga räägib telefoni teel, meili kasutab rohkem välismaaga suhtlemisel. "Ilmselt saaksin ka ilma meilita hakkama," arvab Saard

"Praegune IT-hullus on nagu kullapalavik. Inimese loomus jääb ikka samaks. Lihtsalt pole vaja enam metalli kokku vedada, et rikkaks saada. Praegu on keerulisemgi, sest uut Microsofti teha ei saa."

Asserti lõi Niilo Saard koos Väino Vaheriga 1992. aastal. Algul kuulus ettevõte osaliselt soomlastele. Assert pakub programmeerimisteenuseid ja infotehnoloogia terviklahendusi, peale selle tegeleb riist- ja tarkvara müügiga. Firma käibest suurema osa moodustab müük, edukalt läheb toodang ka mujal maailmas. Sest firmade jaoks ei mängi riigipiir enam olulist rolli. Mandatorile on omane agressiivne laienemispoliitika. "Asserti omandamine oli üks samm firma uue strateegia elluviimisel, et leida uusi turge," ütleb Mandatori juhatuse esimees Lars O. Pettersson. Laienemine jätkub pidevalt. "Seda nii Eestis kui ka mujal Baltikumis, Poolas, Skandinaavias," märgib Niilo Saard. Võtmesõnadeks on siin internetiteenused ja e-äri. Peatselt lõpeb Mandatori ühinemine infotehnoloogiagigandiga Cell Network, millega tekib Euroopa suurim interaktiivsele meediale orienteeritud ettevõte.

Mandator pole esimene ega viimane Skandinaavia tehnoloogiaguru, kes tootmise Eestisse toob.

"Kommunikatsiooniline lähedus on olulisem kui tootmiskulud, mis siin muidugi odavamad ei tule," leiab Saard. "Muidu oleksid hindud meile kõvadeks konkurentideks." Enne Mandatoriga ühinemist peeti läbirääkimisi ka Microlinkiga, aga kiirelt arenev Rootsi firma jõudis ette.

"Skandinaavia infotehnoloogiafirmadel läheb õnneks hästi," rõhutab Saard. "See on ka meie firmade eelduseks jõuda Euroopast välja."

Mandator Group on üks esimesi firmasid, kes hakkas juurutama nn online-õppimissüsteemi. Sellega tegeleb tütarettevõte Mandator Akademi.

Märtsi lõpust saavad kõik kontserni töötajad end täiendada, kasutades firmat Smartforce.

"Ka Assertis on käivitatud esimesed projektid," räägib Saard.

Niilo Saard õppis nagu enamik staa(ogonek)ikaid arvutispetsialiste TTÜs, kuuludes akadeemikute Boris Tamme ja Enn Tõugu koolkonda. Arvutitega on ta olnud seotud kogu elu. Niilo Saard on ka Eesti Infotehnoloogia Seltsi volikogu aseesimees. Konservatiivne arvutifirma juht usub Eesti IT-tulevikku. "Euroopa mastaabis on Eesti programmeerijate tase igati arvestatav," nendib ta. Heaks näitajaks peab ta Eesti kõrgkoolijuhtide positiivset meelestatust infotehnoloogiahariduse arendamisel. Ka infotehnoloogia alal edukas Soome on kõvasti investeerinud IT-haridusse ja innovaatikasse juba kümme aastat tagasi.

Ajude äravoolu Saard ei karda. "Piirid aina ähmastuvad. Ameerikas öeldakse, et Egiptuse programmist maksab viis dollarit tunnis. Samas kui korralik tegija saab 80 000 dollarit aastas. See on igal pool nii, ja kaob põhjus paremaid jahimaid otsida," arvab Saard.

Eesti töötajad ei kannata konkurentsi ehk töökultuuri võrdluses. "Et kui inimene on tööl, siis kui palju ta tööajast ka oma ülesannetega tegeleb," ütleb ta.


AS Assert

1999 netokäive

56 miljonit krooni,

1999 netokasum

6 miljonit.

Töötajaid: 62.

Ekspordimaad: Soome, Rootsi, USA, Poola, Saksamaa.

Müüdavad kaubamärgid: IBM, Fujitsu, 3Com, Toshiba, Lexmark.

Mandator Group

Maailma suuruselt kolmas internetifirma.

Töötajaid: 1200.

1999 käive 940,5 miljonit SEKi (180,7 miljonit krooni).

Strateegilised tegevussuunad: e-äri, wireless tehnoloogia ja telekommunikatsioon, interaktiivne treening ja õppimine.


Mandator juurutab interaktiivset õppesüsteemi

Mandator on esimene Euroopa firma, kes tuli välja interaktiivse õppesüsteemi idee ja lahendusega. Smartforce, üks esimesi e-õpingute kontseptsioone, kasutab täielikult ära interneti potentsiaali. Personaalne õppekülg luuakse sõltuvalt konkreetse õpilase vajadustest ja huvidest. Sinna hulka kuuluvad ka e-seminarid, osalemine vestlusgruppides, interaktiivsed testid ja suhtlus õppejõuga.

Anne PROMMIK