Mais on taaskord peamiseks inflatsiooni põhjustavaks teguriks nafta kallinemine ja sellest tulenev mootorikütuse hinnatõus, hindab olukorda Eesti Panga ökonomist Martin Lindpere.

Eelmisel kuul kallines see ostukorvi osa Eesti tarbija jaoks ligikaudu 4 protsendipunkti võrra, mis seletab enam kui kolmandiku kuisest inflatsioonist. Seni nafta hinnatõusu osaliselt tasakaalustanud dollari odavnemine on peatunud. Arvestades nafta hinna liikumist, võib mootorikütuse hinnatõus jätkuda ning tõsta ka teiste Eesti ostukorvi komponentide hindu.

Mootorikütus koos toiduga on ka peamiseks põhjuseks, miks euroala inflatsioon on praeguseks rekordilisele 3,6 protsendile tõusnud, kuid järgmiseks aastaks oodatakse siiski inflatsiooni olulist aeglustumist.

Toidu hind tõusis mais 0,9 protsendi võrra, mis pisut suurendas väljaminekuid ka väljaspool kodu söömisel. Kõik toidutoorme kallinemisest tulenevad hinnasurved ei ole veel jõudnud lõpptarbekaupade letihindadesse üle kanduda, seda nii Eestis kui ka euroalal. See kehtib eelkõige teraviljatoodete ja liha kohta. Erandiks on siiski piimatooted, mille hindades on pärast eelmise aasta lõpus toimunud tormilist hinnatõusu langusruumi.

Sisemajanduslik inflatsioon aeglustus jätkuvalt tänu teenuste hinnatõusu pidurdumisele. Sellele on kaasa aidanud palgakasvu taandumine erasektoris ja majapidamiste tarbimiskulutuste vähenemine, mis tuleneb ettevaatlikumast suhtumisest tulevikku. Ohud ei ole siiski veel kadunud, kuna avaliku sektori palgakasv kiirenes käesoleva aasta alguses.

Eesti Pank ootab käesoleva aasta inflatsiooniks 9,8 protsenti, kuid selleks peavad kindlasti taltuma väliskeskkonna inflatsioonisurved.