Kaubad olid 2014. aasta jaanuariga võrreldes 2,3 protsenti odavamad ja teenused 0,6 protsenti kallimad, teatas statistikaamet.

Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta jaanuariga võrreldes langenud 3,2 ja mittereguleeritavad hinnad 0,7 protsenti.

Möödunud aasta jaanuariga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit enim mootorikütus, mis oli 20,7 protsenti odavam. Suuremat mõju indeksile avaldas veel toidu 2,5-protsendiline odavnemine, millest ligi poole andis 13 protsenti odavam köögivili.

Aastataguse ajaga võrreldes oli suurem mõju indeksile ka alkohoolsetel jookidel ja tubakal, mis on aastaga kallinenud vastavalt 3,1 ja 7,2 protsenti.

Mullu sama ajaga võrreldes on toidukaupadest enim kallinenud kohv (21 protsenti) ning odavnenud suhkur (43 protsenti) ja värske köögivili (18 protsenti).

Möödunud aasta detsembriga võrreldes oli jaanuaris tarbijahinnaindeksi peamine mõjutaja samuti mootorikütus, mis odavnes kuuga 8,3 protsenti. Suuremat mõju indeksile avaldasid veel alkohoolsete jookide 4,3-protsendiline kallinemine, mille põhjustasid jõulukuu soodusmüükide lõppemine ja uute aktsiisimäärade rakendumine, samuti rõivaste ja jalatsite laialdased soodusmüügid.

Toidukaupadest kallines kuuga enim porgand (42 protsenti) ja odavnes apelsin (16 protsenti).

Viimati jäi tarbijahinnaindeksi muutus eelmise aasta sama kuuga võrreldes alla 1,3 protsendi 2009. aasta detsembris, mil muutus oli 1,7 protsenti.