Moskva linnavalitsuse esindaja, minister Vladimir Malõškov käis Tallinnas visiidil jaanuari viimasel nädalal ja sattus “täiesti juhuslikult” ka Vene Kultuurikeskusse, kirjutab SL Õhtuleht.

Tallinna abilinnapea Vladimir Maslovi (Rahvaliit) nõunik Jana Krimpe sõnul oli Moskva linnavõimu esindaja üllatunud, et Tallinnas üleüldse selline asutus nagu Vene Kultuurikeskus olemas on.

“Nad said teada, et Tallinna bilansis on selline vene maja või Vene Kultuurikeskus. Sellest kuuldes soovisid nad sinna sisse minna, vaatasid maja ja tõdesid, et see on üsna jubedas seisus, ja et kuidas linn suudab oma arvel seda pidada,” kirjeldab Krimpe Moskva ministri muljeid Mere puiesteel endises ohvitseride majas. “Oli ka jutuks, et neil oleks kena seda oma arvel rekonstrueerida, aga midagi konkreetsemalt küll toona ei räägitud.”

Andrei Tšižov, Moskva linnavalitsuse rahvusvaheliste suhete talituse SRÜ ja Balti riikide osakonna juhataja, ütles SL Õhtulehele, et Vladimir Malõškov tutvustas Tallinnast tagasi tulles ka kultuurikeskuse teemat.

“See puudutas tõepoolest Tallinna Vene Kultuurikeskust ja võimalust rajada sinna Moskva esindus samal põhimõttel, nagu on Riias. Mõte oli selles, et Tallinn eraldaks selleks tarbeks Vene Kultuurikeskuse maja. Millistel tingimustel — on edasiste läbirääkimiste küsimus,” märkis Tšižov.

Tallinna linnapea Tõnis Palts lükkab ümber väited, nagu kavatseks Tallinn müüa Vene Kultuurikeskuse Moskva linnale. Tema sõnul on too keskus vene keelt kõnelevatele tallinlastele sama oluline kui Suur Teater moskvalastele. Ta kinnitab, et oleks nõus majast loobumist arutama üksnes siis, kui Venemaa pakuks selle eest vastu kogu Petserimaad.

“Meie käsutuses on andmed, et seda on teinud (müügi kohta valet levitanud — toim.) mitmed kõrgetel kohtadel töötavad inimesed, nende hulgas ka keskuse direktor,” märgib Palts.