Möödunud aastal avastas maksu- ja tolliamet üle 120 000 liitri illegaalselt Eestisse toodud kütust, vahendab ERR-i uudisteportaal.

"Viimane säärane juhtum oli 28. novembril, kui Pärnu lähedal peeti kinni haagis, mida kontrolliti. Seal oli sees suur, kuni 30 000 liitrine mahuti, mis oli täis diislisarnast toodet, mis erineb väga vähe diislist," rääkis maksu- ja tolliameti teabeosakonnajuhataja Tõnis Kuuse.

"See laadung oli väga ohtlik, sest haagis oli eraldi märgistamata ja mahuti polnud nõuetekohaselt kinnitatud. Kui see haagis satuks õnnetusse, siis on keskkonnakahjud ja oht teistele inimestele väga suur," märkis ta.

4. novembril pidas MTA analoogse "liikuva pommi" kinni Pärnu-Ikla maanteel.

Tegemist oli tavalise tenthaagisega, millel saatedokumentide järgi laadungiks väetis "Fertilizer". Laadung tuli Lätist ja tsistern sisaldas umbes 30 000 liitrit diislisarnast toodet.

MTA pressiesindaja Uku Tampere ütles Ärilehele, et tegemist oli korraliku „käsitööga“.

„Väga korralik ise keevitatud paak, kraanid olid kohandatud selliselt, et oleks võimalik kiirelt kütuseveokiga ühendada ning kütus sisse või välja pumbata. Lisaks suurele mahutile oli veokis neli ühetonnist plastmahutit,“ rääkis Tampere.

Kui saadetisega seotud isikuid ei leita, konfiskeerib MTA kütuse ja see läheb oksjonile. Hetkel menetlus käib.

Praegu on riigikogus menetluses kütuseaktsiisi seadusemuudatuse eelnõu, miks peaks paremini lahendama illegaalselt sisseveetava diislisarnase kütuse probleemi.