29. jaanuaril kohtusid MTA ja Erametsakeskuse (EMK) esindajad, et arutada koostööd ja infovahetust metsandussektoris maksukuulekuse suurendamiseks.

Maksu- ja tolliamet andis ülevaate füüsiliste isikute poolt makstavast tulumaksust metsamüügi tehingutel. 2012. aastal deklareerisid metsaomanikud metsamüügi tulu 29 miljonit eurot ja maksid riigile tulumaksu 1,8 miljonit eurot. MTA märkis, et maksukäitumine on aastate jooksul märkimisväärselt paranenud. Alates 2012. aastast on tulumaksuseaduse muudatustega antud metsaomanikele ka võimalus lükata tulumaksu tasumine kolme aasta võrra edasi ja teha selle eest metsakasvatustöid. Seda võimalust kasutas üle 32 protsenti 2013. aasta tulu deklareerinud metsaomanikest.

Oluliselt on paranenud ka metsaseaduse alusel esitatavate metsamaterjali ja raieõiguse ostu-müügiteatiste esitamine, metsaomanike teadlikkus esitamise kohustusest. MTA märkis, et siiski ei saa veel teatiste esitamisega rahul olla, kuna praeguse statistika kohaselt on ligi 30 protsenti metsa ostu-müügitehingutest veel teatistega katmata. Selles osas on MTA-l suured ootused EMK-le ja metsaühistutele, kes metsaomanike teadlikkust suurendada saaksid.

EMK viitas puiduturult tulevatele signaalidele, et kasvava metsa raieõiguste teevad enampakkumistel kohati ebamõistlikult kõrgeid pakkumisi, tihti puiduturul täiesti tundmatud, äsja loodud ettevõtted. On kahtlusi, et turutaset ületavate pakkumiste tegemine võib olla seotud ka maksukohustuste täitmata jätmisega.
MTA pakkus oma abi enampakkumisi korraldavatele metsaühistutele – korraldajal oleks võimalus küsida MTA-lt andmeid pakkuja maksekäitumise kohta, et veenduda tema usaldusväärsuses. See saaks võimalikuks pärast konkreetse sätte sissekirjutamist enampakkumise tingimustesse. Täpsem infovahetuse kord lepitakse edaspidi kokku. EMK konsulteerib selles küsimuses metsaühistutega.

Lepiti kokku ka EMK poolt makstavate metsakasvatustoetuste kohta MTA-le info saatmine, kuna saadud toetuse eest tehtud kulutusi ei ole metsaomanikul õigus maksustatavast tulust maha arvata.

Otsustati ka jätkata metsanduse maksustamise küsimustes koolituste korraldamist metsaühistute personalile ja metsaomanikele. Teavitamist maksukohustusest, aga ka maksuseadustes sisalduvatest võimalustest, peavad osapooled parimaks viisiks metsaomanike hea maksukäitumise saavutamisel.

Ühine infopäev metsaühistutele on plaanis juba 27. veebruaril Paides.