Maksu- ja tolliameti kontrolliosakonna pearevident Marika Korka selgitas, et lisa väljatöötamisel tehti koostööd ettevõtjate, raamatupidamisprogrammide tootjatega ning e-arvete keskuste teenusepakkujatega.

„Soovisime leida võimalusi koondada ja edastada deklareeritavat informatsiooni lihtsalt ja kiirelt finantsarvestusest ilma, et lisanduks märkimisväärselt täiendavat käsitööd. Selle osakaalu aitaks vähendada ka laialdasem e-arvete kasutuselevõtt,“ rääkis Korka.

Korka lisas, et põhimõtteliselt on kogu vajalik info ettevõtete finantsarvestuses olemas, tuleb vaid luua võimalus aruande automaatseks loomiseks ja edastamiseks. „Üheks olulisemaks muudatuseks saab olema tehingupartneri registrikoodi märkimine finantsarvestuses, kuid seda tehakse paljudel juhtudel juba praegu.“

Käibedeklaratsiooni lisas hakkavad kajastuma järgmised andmed müügi- ja ostuarvete kohta:

  • summa tehingupartneri registrikood (käibemaksukohustuslastest FIEd võivad soovi korral kasutada ka isikukoodi),
  • tehingupartneri nimi,
  • arve number ja kuupäev,
  • arve summa ning käibemaksu informatsioon.

Kajastamisele ei kuulu tehingud, milles on üheks osapooleks füüsiline isik. Nende andmete automaatne võrdlemine aitab võidelda praegu väga levinud olukorraga, kus käive on jäetud deklareerimata või maksupetturid on näidanud fiktiivseid tehinguid, millest teine osapool isegi teadlik pole.

Järgnevatel nädalatel arutatakse see deklaratsiooni versioon kõigi osapooltega läbi ja tehakse vajadusel muudatusi ja täiendusi. Kavandatavad arutelud keskenduvad peamiselt tehniliste lahenduste väljatöötamisele ja vajadusel ka erilahenduste loomisele.

Tehingupartnerite info 1000 eurole seatud piir annaks maksu- ja tolliameti hinnangul ülevaate 60 protsendist tehingutest äriühingute vahel, mis moodustab kõigi tehingute kogusummast 99 protsenti.

Vaata käibedeklaratsiooni kavandatava lisa vormi tööversiooni siit.

Hea teada

Planeeritaval käibedeklaratsiooni lisal kuuluvad kajastamisele 20-protsendise ja 9-protsendise käibemaksumääraga maksustatavate kaupade ja teenuste eest juriidilisele isikule, füüsilisest isikust ettevõtjale ning riigi-, valla- ja linnaasutustele väljastatud ning nendelt saadud arvete andmed, kui arve või arvete kogusumma ilma käibemaksuta on ühe tehingupartneri kohta maksustamisperioodil vähemalt 1 000 eurot. Tehingupartneripõhist piirmäära arvestatakse ostu- ja müügiarvete osas eraldi. Piiratud maksukohustuslane käibedeklaratsiooni lisa ei esita.

Maksu- ja tolliameti veebilehel on avatud ka teemakohane foorum, kus saab esitada küsimusi.