Lääne-Muhumaal, Väikesest väinast vähem kui kilomeetri kaugusel asuvale 5,7 ha suurusele põllukinnistule kavandab arendaja viit ehituskrunti ja esitas Muhu vallavalitsusele taotluse detailplaneeringu algatamiseks, kirjutab Meie Maa.

Muhu vallavalitsuse maa- ja planeeringuosakonna juhataja Kristo Kiiker koostas eeloleval reedel toimuvaks Muhu vallavolikogu istungiks otsuse detailplaneeringu mittealgatamise kohta.

“Muhu vallavolikogu poolt vastu võetud üldplaneeringu järgi jääb Kästiku-Laasu kinnistu Rootsivere küla miljööväärtuslikule alale, kus olemasolevaid ning endisi põllu-, heina- ja karjamaid ümber ajalooliste külasüdamete ei hoonestata,” nentis Kristo Kiiker.

Muhu vallavanem Tiit Peedu ütles, et vald ei taha ehitust lubada headele põllu- ja metsamaadele. Vallavanem lisas, et Rootsivere juhtum ei jää kindlasti viimaseks, sest kogu arendustegevus on pidevas huvide konfliktis — arendaja tahab ehitada, kogukond aga ei pruugi seda aktsepteerida.

“Kui meil üldplaneering kehtestamisel ei oleks, oleks arendajatel kõik OK — iga vend ehitaks sinna, kuhu ta vähegi mõtleb,“ osutas Peedu. “Ostab Muhusse maatüki ja mõtleb, et sinna oleks kõige parem ehitada näiteks üheksakorruseline maja.”

Seetõttu soovitab Tiit Peedu ka kõigil teistel omavalitsustel oma üldplaneeringutega kiirustada.