N-ö peajahiks (sihtotsing,
headhunting
) kulub keskmisel 100 000 ? 200 000 krooni. Seetõttu tellib sellises hinnaklassis sihtotsingut vaid käputäis Eesti ettevõtteid.

Erinevalt ajalehtedes ilmuvatest ?Otsime oma meeskonda ilusat, tarka ja osavat...? stiilis töökuulutustest toimub personali sihtotsing väga konfidentsiaalselt. Personali sihtotsingu kasutamisest omab infot üksnes piiratud kontingent: tellija, konsultant ja need ?äravalitud?, kellele töökohavahetuseks ettepanek tehakse. Seda põhjendatult: mainekatele ja hästimakstud töökohtadele meelitatakse enamasti konkreetses valdkonnas juba ilma teinud persoone, kes sageli töötavad aga konkurendi juures.

Kuna tipptegijate töökoha vahetus on pikk protsess ja otsuse langetamine pole kerge, toimetataksegi tasa ja targu. Kas personali sihtotsingut just töötajate üleostmiseks võib nimetada, pole kindel. ?Töökoha vahetusel mängivad uue töökoha pakkumisel paljud tegurid, eelkõige arenguvõimalused ja haare. Töötasu on vähem tähtis ? isegi kui on tegemist väga suurte summadega,? teab Eesti sihtotsingu pioneer, rahvusvahelise sihtotsingufirmade keti J. Friisberg & Partners IIC partner Igor Päss.

Sihtotsingufirma abi kasutatakse Eestis siiski ainult kõrgepalgaliste inimeste leidmiseks. Enamasti 40 000 ? 60 000 (ja üle selle) krooni suurust kuupalka saavate vajalike juhtide ja spetsialistide otsingu eest saab oma, enamasti küllalt kopsaka piruka ka teenust osutanud sihtotsingufirma. Tasuks teenuse eest arvestatakse sihtotsingufirmale umbes kolmandik leitud töötaja aastasest sissetulekust.

Suured summad

Summad pole väikesed, aga väike pole ka sobiva kandidaadi leidmiseks tehtav töö. J. Friisberg & Partners kasutab sobiva inimese leidmiseks rahvusvaheliselt aktsepteeritud meetodit. Pärast kliendiga kohtumist ning lähteülesande püstitust algab tavaliselt mitu kuud vältav otsing. Konsultandi esmaseks ülesandeks on selgitada positsiooni olemus ning asuda seejärel süstemaatiliselt otsima sobivates valdkondades juba tegutsevaid inimesi. Hea tava ning eetika kohaselt ei tehta nendele isikutele kohe pakkumist, vaid reeglina ?kombatakse enne pinda?, et kaasata need, kel olemas kõik eeldused, ning leitakse miski, mis ajendaks neid töökohta vahetama. Sihtotsingu konsultant teeb ?rätsepatööd?, tellijale valmistatakse täpselt tema soovide järgi kleit või ülikond.

Üldjuhul kaks kuni kolm kuud vältav sihtotsing võib venida isegi üheksa kuu pikkuseks.

Neli ettevõtet konkurentsis

Rahvusvaheliste standardite kohast sihtotsingut pakuvad Eestis:

?? Amrop

?? Fontes

?? J. Friisberg & Partnets IIC

?? MPS