"Politseisse andmine toob kaasa uurimise," ütles abilinnapea Anders Tsahkna. "Politsei peab otsustama, kas annab asja kaitsepolitsei, majanduspolitsei või mõne muu struktuuriüksuse uurida." Tsahkna sõnul võib uurimine kaasa tuua ühiselamud omandanud AS Fennovaraga sõlmitud ostu-müügi lepingu tühistamise ning seejärel tekiks ühiselamute elanikel võimalus eluruumid erastada.

Majandusministeeriumi halduses olnud hooned omandanud AS Fennovara on Tsahkna sõnul taltunud. "Eelmisel nädalal ei olnud enam mitte ühte kaebust," ütles Tsahkna. Tema sõnul teeb Mustamäe linnaosa valitsus politseiga väga tõhusat koostööd ühiselamute elanike õiguste kaitsmisel. "Politsei on seal väga tõsiselt tegutsema asunud," kinnitas Tsahkna, kelle sõnul on ühiselamute elanike tarvis sisse seatud eraldi telefoninumber ning tööle rakendatud juhtivinspektorist, konstaablist ja kriminaalinspektorist koosnev grupp, mis pidevalt ühiselamutel silma peal hoiab. "Õigus oma kodule on inimese põhiseaduslik õigus," ütles Tsahkna. "Kui riik on tekitanud olukorra, et inimesi ähvardab oma kodust ilma jäämine, siis on tehtud midagi väga valesti."

Tsahkna sõnul on juristid tuvastanud majandusministeeriumi halduses olnud AS Ehitajate EEV aktsiate ning koos sellega ka ühiselamute müügitehingus mitmeid rikkumisi ja seadusest möödaminekuid. "Tahame, et politsei selgitaks välja, kas on tegemist tsiviil- või kriminaalõigusliku vastutusega," ütles Tsahkna.

Tsahkna sõnul hoidis majandusministeerium linna eksituses, kuna ei teatanud hoonete erastamise kavatsusest. Paralleelselt asja politseisse uurida andmisega otsib linn võimalust inimesed, kes tahavad eluruumi erastada, ühte hoonesse kokku kolida, et nad seejärel saaksid eluruumi erastada ning korteriühistu moodustada. "Tuleb veel kord rõhutada, et linna süülist käitumist sellise olukorra tekkimises ei ole," ütles Tsahkna. "Riik ei teavitanud kabvatsusest hooned erastada.

Seega võeti ühiselamute elanikelt eluruumi erastamise võimalus linna teadmata." Tallinna linnavalitsus pöördub politsei poole riigile kuulunud AS Ehitajate EEV aktsiate võõrandamise ja sellega Akadeemia tee 38, 42, 46 ning Vilde tee 90 ja 96 ühiselamu tüüpi elamute elanike eluruumide erastamise võimalusest ilmajätmise seaduslikkusele kriminaalõigusliku hinnangu saamiseks. Viies ühiselamus elab kokku ligikaudu 1200 üürnikku. Akadeemia tee 38, 42, 46 ning Vilde tee 90 ja 96 asuvad ühiselamud olid AS Ehitajate EEV aktsiakapitali koosseisus. Enne äriühingu aktsiate müüki tulnuks need välja arvata äriühingu põhivara koosseisust ja anda inimestele võimalus eluruumid EVP-de eest erastada.

Riigikontrolöri hinnangul ei olnud majandusministeeriumi ametnike ning AS Elumaja nõukogu liikmete tegevus seaduspärane. Mustamäel asuvad ühiselamud tulnuks enne aktsiate müüki AS Ehitajate EEV aktsiakapitali koosseisust välja arvata. Kuigi Eesti Vabariigi valitsus tegi 13. juuli 2000 korraldusega majandusministrile ülesandeks esitada valitsusele AS Elumaja erastamise kava, kus oleks tulnud ette näha ka ühiselamute küsimuse lahendamine, jäi see tegemata.

Seega jättis majandusminister valitsuse korralduse täitmata ning ühiselamute küsimus jäi seega enne äriühingu aktsiate müüki lahendamata. Riigikontrolöri hinnangul kahjustas majandusministeeriumi ametnike ning AS Elumaja nõukogu liikmete tegevus riigi huve.