Tallinna keskkonnaameti pabereid uurides jääb mulje, nagu teeksid tooniandvad Eesti Keskkonnateenused ja Ragn-Sells konkurssidel vastastikku soodsaid pakkumisi, mis võimaldavad konkurendil väljakujunenud piirkonnas segamatult edasi tegutseda.

Prügiveokonkursside tulemused mitmes Tallinna linnaosas – Pirital, Nõmmel ja vanalinnas – jätavad mulje, et kui üks firma on sõlminud lepingud, soetanud konteinerid ja marsruudid sisse sõitnud, siis pakub konkurent selles piirkonnas konkursil võiduvõimalusega kokkusobimatult kõrget hinda. Vastutasuks näib ta saavat leebe kohtlemise osaliseks oma prügiveo piirkonnas.

Kahe konkursi näide

Väidet ilmestavad kaks järjestikust prügiveo konkurssi 2010. aasta kevadel ja 2011. aasta alguses. Pirita linnaosas, mida peetakse Veolia pärusmaaks, võitis kevadise konkursi ühtäkki Ragn-Sells, pakkudes Veoliast ligi kaks senti odavamat hinda. Selle konkursi tulemusi ei rakendatud, sest võitja ei sõlminud lepingut. Mõned kuud hiljem toimunud uuel konkursil pakkus Veolia konteineri veohinnaks 4,27, Ragn-Sells aga 4,65 eurot. Võitja pakutud hind oli viiendiku võrra kõrgem kui eelmisel konkursil.

Samas toimus konkurss Nõmmel ehk n-ö Ragn-Sellsi linnaosas. Kevadisel konkursil oli võidukas Ragn-Sells, kes pakkus Veoliast 23 eurosenti rohkem. Jaanuaris pakkus Veolia justkui konkurenti kopeerides komakoha täpsusega sama summa, millega oli Pirital samal ajal välja tulnud Ragn-Sells – 4,65 eurot. Nõmmel osutus võitjaks Ragn-Sells 4,43-eurose pakkumisega.