Kinnisvaraportaalides on pakkuda paarsada maja üürimiseks. Suure osa neist pakkumistest moodustavad majad, mida püütakse samal ajal edutult müüa. Paraku ei leidu ka rentnikke, kes oleks valmis maksma kuus 30 000–50 000 krooni. Vähemaga ei lepi aga majaomanikud, kes peavad iga kuu pangale eluasemelaenu tasuma.

Hinnad on liiga kõrged

Maarja Holmberg OÜ-st Agenda Kinnisvara otsib rentnikke ja püüab samal ajal ka müüa kahte maja Tallinna lähiümbruses. Majad on pakkuda mullu sügisest, ent huvi üürimise vastu pole seni veel tuntud. 3,8 miljoni krooniga müüdava maja üüriks küsitakse 25 000 krooni kuus. Seda on Holmbergi sõnul natuke palju, mõistlik oleks küsida ca 15 000 krooni. Hinnad on sageli määratud aga kõrgemad selle loogikaga, et saaks oma kulud tasa.

Teise, ligi nelja miljoni krooniga müüdava maja rendihinnaks on 35 000 krooni kuus. Holmbergi sõnul on see atraktiivne pakkumine välismaalastele, sest maja on 190 ruutmeetrit suur ja hinna sees on kõik majaga seonduvad väljaminekud ning tööd. Omanik teatab näidud, niidab muru ja lükkab lund, elanike eemalviibides kastab kokkuleppel ka toalilli. “Meie inimene vaatab ikka, kuidas odavamalt saaks,” ütleb Holmberg.  Tema sõnul on eestlaste seas uus tendets – esiotsa renditakse meeldima hakanud maja ja loodetakse, et müügihind selle aja jooksul kukub. “See on naiivne lootus, sest ega sel hinnal pole tihtipeale enam kuhugi kukkuda, ehitushind on juba vastas,” selgitab ta.

Holmberg soovitab inimestel, kellel pole müügiga kiiret ja kes ei taha hinda langetada, tühjalt seisva kinnisvara ka rendile anda. Sel moel said näiteks kaks müügis olevat korterit tema vahendusel üürilised sellise kokkuleppega, et kui leidub ostja, peavad nad välja kolima.

SCS Kinnisvara OÜ maakler Mikk Mürk rendib Viimsis ligi kuue miljoni krooniga müüdavat maja 40 000 krooniga kuus ning Tiskres enam kui kuus miljonit maksvat maja 26 000 krooniga. Tema sõnul on huvi tuntud lühiajalise rendi osas, selleks et pidusid pidada. Sellega pole aga omanikud nõus. Pikemaks perspektiivis tuleb odavam ise maja ehitada, kui võõrale nii palju renti maksta. Mürk tunnistab, et üürihind võetakse sellest, kui palju peab omanik tasuma pangale eluasemelaenu ja intressi. Ta lisab, et kui hind oleks realistlikum, siis oleks ehk tõenälisem rentnikke leida.

Üürnikeks välismaalased

Uus Maa maakleri Annika Leedi sõnul on majade üüriturg meil kogu aeg olemas olnud, see torkab praegu aga teravamalt silma, sest pakkumiste hulk on kasvanud. Leedi sõnul pole aga lisandunud head ega kvaliteetset kinnisvara, mida ihaldavad välismaised firmad ja saatkonnad. “Põllupealne 120-ruutmeetrine maja ei päästa siin midagi,” lisab Leet.

Tema sõnul on eramute üüriturul valdavalt välismaalased, sest eestlasel pole üldjuhul vaja maja üürida. Eestlane üürib maja kõige enam aastaks, kuniks enda kodu valmib või soovitakse vaid suveperioodil paljajalu murul käia.

Välismaalased tulevad enamasti terve perega pikemaks perioodiks ja seetõttu soovitakse hea asukohaga suuremat, 250–350-ruutmeetrine maja. Eelistatud on moodsad majad, kus magamistubade ning vannitubade rohkus on eeliseks. “Tõeliselt heade pakkumiste arv on alati väiksem kui nõudlus, seda eriti nii-öelda hooajal ehk siis kevadel,” lisab Leet.

Temal on praegu üürile anda 200-ruutmeetrine maja Nõmmel hinnaga 36 000 krooni kuus. Maja üürimise vastu tunnevad enam huvi välismaalased. Eestlased uurivad aga, kas maja osta ei saaks.

Kallim pakkumine on ligi 700-ruutmeetrine Lucca keskus, mille eest peab kuus renti maksma 110 000 krooni. “Lucca keskuse üürnikuks võiks olla firma, kellele sobib maja asukoht ja suurus,” leiab Leet. “Sobib suurepäraselt suursaadiku residentsiks.”

Nõudmised üürnikule

Marko Künnapas Century 21 Aruzza Keskusest pakub rendile samuti kahte maja. Üks on 176-ruutmeetrine uusehitis Narva-Jõesuus liivaranna ääres, mille omanik on rentnike suhtes valiv ja soovib kuus saada 20 000 krooni. Pakkumine on üleval olnud pool aastat, ent sobilikke tahtjaid pole ilmunud, sest keegi ei taha aastast lepingut sõlmida. Omanik ei taha vastu võtta aga 15 000 krooni suurust kuuüüri ega ole nõus ka sellega, et sinna majutataks ehitajaid.

Viimsis pakkuda olev maja võetakse maakleri sõnul ilmselt lähiajal rendipakkumisest maha. 13 000 krooni eest kuus rentnikke ei leitud.