Kes sa oled?


Olen AS YIT Ehituse kinnisvara müügi projektijuht.


Miks kinnisvara?


Kui merebioloogi ning metsavahi ametikohta mitte arvestada, on kinnisvaraga tegelemine üks stressivabamaid tegevusi.


Kaua kogemust ja mida enne tegid?


Kinnisvaraga olen tegelenud täpselt ühe aasta. Töötasin eelmise aasta alguseni objektiinsenerina. Kuna ehitustegevus vaibus ning ilma kindla objektita objektijuhte oli tuba juba niigi täis, siis sai lisaks veel kahe ehituse inimesega otsustatud, et teeme midagi täiesti uut ning vaatame, kuidas meie kinnisvara osakond töötab. See on olnud päris vahva ettevõtmine.


Kas on võimalik, et 60 aastaselt teed veel sama tööd?


Kõik on võimalik ning miski pole kindel. 60 aastat täis saada on ikka väga pikk aeg.


Mida peale maakleritöö veel hästi teha oskad?


Jumaldan õmblemist ning omaette mõtisklemist.


Kas su töö on su elustiil?


Kindlasti mitte. Kui on töö aeg, siis teen seda 100 protsenti, kuid kui tööaeg läbi, siis lülitan ennast ka sajaprotsendiliselt välja ning tegelen hoopis muude asjadega.


Kas eestlane on suur tingija ja kaupleja?


Üldiselt tundub, et eestlasel pole erilist tahtmist või siis oskust kaubelda. Samas on väga tüüpiline käitumine see, kui suudetakse kätte võidelda soovitud hind, siis tehingusse mineku soovi enam polegi. Jääb tunne, et puhtalt uudishimu pärast pakutakse suvalisi hindu, vaatamaks, mis saab.


Milline on olnud sinu kõige põnevam situatsioon  maakleritöös?


Üks selline „suu vajub ammuli” naljakas situatsioon tuleb meelde ajast, kui olin veel objektiinsener ning juhtusin meie maakleri kõrval olema, kui ühele korterile oli korraga mitu huvilist. Maakler tegeles parasjagu ühe kliendiga ja lepiti kokku broneering ning seltskond lahkus. Siis astus juurde teine huviline ja pakkus suuremat hinda, et esimese broneering tühistataks. Loomulikult saadi kenasti kokkuleppele, et seljataga pole ilus teisi üle trumbata, aga antud situatsioon oli  ehtne näide selle kohta, et inimese kõige suurem motivaator näiteks kasvõi kinnisvara soetamisel võib olla reaalses olukorras tekkiv hirm millestki ilma jääda.


No millal see põhi siis käes on?


Fakt on see, et hinnad on juba väga madalad – nagu meil üks müügipoiss ütles – hinnad nagu muiste. Meie seisukoht on, et põhi on juba käes, kuid igasugused ennustused pole kunagi absoluutsed.


Maaklerite maine pole Eestis just kõige parem – kuidas olukorda paremaks muuta?


Eks majanduslangus juba teeb oma korrektuure, elimineerides nii öelda rämpsmaaklereid, kes sellest tööst ei taipa ööd ega mütsi, kuid kelle silme ees terendavad ainult kiire kasu hiigelsummad. Alles jäävad maaklerid, kes siiralt armastavad seda, mis nad teevad ning on valmis ennast aktiivselt erialaselt täiendama.


Selles suhtes on olukord juba paremaks muutunud, et maakleri töö oskuste lihvimiseks ning teadmiste värskendamiseks korraldatakse järjest rohkem ja tihedamini spetsiaalseid kinnisvaraalaseid koolitusi.


Milline on siiani olnud su elu parim tehing?


Elu parimat tehingut pole vist veel olnud, kuid olnud on päris palju kaubasõlmimise protsesse, kus tunned, et kliendiga on selline hea klapp ning ladus asjaajamine.


Parim raamat, parim film ja parim muusika?


Kombineerides J.K Rowlingu sulest ilmunud Harry Potteri raamatud Hiiumaal mereäärse rookatusega palkmajaga, saab tulemuseks täiusliku meelerahu retsepti.


Absoluutsed heatuju filmid on Guy Richi juhtimisel vändatud „Lock Stock and two Smoking Barrels” ja Snatch. Nende filmide vaatamisel meeldiva emotsiooni tekkimise tingimuseks on aga subtiitrite puudumine.


1990-ndate alguse muusika on väga südamelähedane, sest sellega seostub mu elu esimene põnev eluperiood. Aga hetke lemmikute hulka kuulub Om Lounge koostöös Samantha Jamesiga – seda võib siis klassifitseerida kui chill out muusika.