Kes sa oled?


Olen Kodux Kinnisvara tegevjuht ja tegutsen ise aktiivselt ka kinnisvara vahendusega nii müügi- kui ka üüriturul. Olen lõpetanud Tallinna Tehnikaülikooli majandusteaduskonna ja lisaks täiendanud end ka Tartu Ülikooli Õigusinstituudis. Olen pereinimene, seitsme-aastase poja isa. Üritan endas kanda positiivset mõtteviisi.


Miks kinnisvara?


Kinnisvara puhul on tegemist väga mitmekülgse ja dünaamilise valdkonnaga. Mulle meeldivad kinnisvaraturul toimuvad pidevad muutused ja neist tulenevad väljakutsed. Kinnisvara valdkonnas tegutsedes on võimalik kokku puutuda paljude erinevate inimestega ning sõlmida uusi ja huvitavaid tutvusi. Lisaks on suur vabadus valida ise endale sobiv töörütm ning töötasu. Minu ja Kodux Kinnisvara visioon kinnisvaravaldkonnas on pikaajaline ja ei piirdu vaid vahendustegevusega. Tegemist on huvitava valdkonnaga, millega tegelemine pakub emotsionaalset rahuldust.


Põhjust otsides võiks tsiteerida ka kunagist USA presidenti Theodore Roosevelti, kes ütles: „Real Estate is the basis of all wealth.“


Kaua kogemust ja mida enne tegid?


Kinnisvaraga on kaudset kogemust ligi neli aastat, millest kaks on möödunud otseselt vahendustegevuses. Enne seda olen üle 10 aasta tegelenud toiduainete valdkonnas müügi ja turundusega, millest kaheksa aastat suures rahvusvahelises ettevõttes. Huvitav on see, et samad turundusprintsiibid, mis kehtivad näiteks toiduainete turustamises, on suhteliselt sarnased ka kinnisvara müügis.


Kas on võimalik, et 60 aastaselt teed veel sama tööd?


On küll võimalik. Olen kindel, et kinnisvaraturg ei kao. Maailma rahvastik kasvab kiires tempos ning pikaajalises perspektiivis ei jäta see ka Eestit puudutamata. Eestis on väga hea elukeskkond, kus pole suuri tornaadosid, mastaapseid üleujutusi ega maavärinaid. Majanduse ja keskkonna arenedes ootab Eestit hea perspektiiv, samuti ka kohalikku kinnisvaraturgu.


Aga kui sa juhuslikult homme enam maakler olla ei saaks, mida sa siis teeksid? Kuhu tööle prooviksid?


Ei ole sellele mõelnud. Kui taoline olukord peaks tekkima, siis esmalt leiaksin tegevuse kinnisvaravaldkonnas. Kui aga selleks võimalused puuduksid, siis tegeleksin ilmselt mõnes teises valdkonnas, milles tunnen end pädavana.


Kas su töö on su elustiil?


Kindlasti võib nõustuda, et see amet on teatud mõttes elustiil, aga samas ka mitte. Kindlasti on kinnisvaramaakleri amet ka tõsine töö ja üldse mitte nii lihtne, nagu enamik inimesi ette kujutab.


Milline on su lemmikklient?


Koostööaldis klient on parim klient. Praktikas on enamik kliente olnud väga meeldivad inimesed.


Kes on sinu arvates Eesti „staarmaakler”? Kas sa tahaksid äkki see ise olla?


Ma arvan, et ükski kolleeg ei tee seda tööd sellise tiitli pärast, ka mina mitte.


Kas Eesti kinnisvaraturg on hukas?


Fakt on see, et Eesti kinnisvaraturg on tugevas languses. Tegemist on normaalse turu tsüklilisusega, millega kahjuks Eesti inimesed pole varem kokku puutunud ja seetõttu võib see paljudele tunduda hukatusena. Turul toimub tugev korrektuur, mis on pigem hea kui hukatuslik. Hea on see, et turg korrastub, turuosalised muutuvad oluliselt teadlikumaks, käituvad oluliselt ratsionaalsemalt ja kindlasti areneb lähiajal valdkonda puudutav seaduslik regulatsioon. Hindade aspektist lähtudes on turul täna oluliselt parem võimalus ostu sooritada kui aasta või paar tagasi. Selle üle peaks ostja vaid rõõmu tundma. Läheb aega kaua läheb, aga kindel on see, et liigume turu järgmise tõusu suunas.


Millal tuleb järgmine buum?


Kindlasti mitte 2009. ega 2010. aastal. Tõenäoliselt ei ole kasv nii järsk kui viimastel aastatel. Arvan, et turu järgmine tõusufaas algab siiski kiiremini kui paljud julgevad arvata. Kas seda nimetada järgmiseks buumiks, on aga iseasi.


Kas maaklerid vajaksid ametiühinguid?



Ametiühingute seaduse mõistes funktsioone ametiühingul kindlasti oleks. Täna kannavad osaliselt neid funktsioone juba olemasolevad Kinnisavarafirmade Liit ja Kinnisvaramaaklerite Koda. Kas ametiühingut vaja on, eks seda näitab aeg.


Mida vabal ajal teed?


Kõike sama, mida enamik inimesi teevad. Meeldib pere ja sõpradega olla, reisida, lugeda.


Millist muusikat kuulad?


Muusikamaitse on nö. seinast seina. Võin mõnuga kuulata nii metalli, electrot kui ka Jaan Tätte muusikat.


--


Soovin oma klientidele järgmiseks aastaks häid valikuid ja oma peredest ning kodudest rõõmu tundmist. Kolleege tunnustan sel muutusterohkel aastal vastupidavuse eest ning soovin edu uueks aastaks. Lõpetuseks soovin kõigile kauneid ja rahulikke jõule ja toredat aastavahetust!