Kes sa oled?


Olen Rainer, Olgo Kinnisvara tegevjuht ja maakler.


Miks kinnisvara?


Enne kinnisvaraga tegelemisega alustamist olin peamiselt hõivatud müümise ja müügitööga. Amet mulle meeldis, tore oli inimestega suhelda. Paraku ei meeldinud mulle see, et enamasti tuli rutiinselt müüa koguaeg samu asju. Kinnisvara puhul leidsin võimaluse teha müügitööd küllaltki rutiinivabalt. Iga hoone on erinev ja võib julgelt väita, et antud valdkond hõlmab praktiliselt kõiki elanikkonna gruppe. Seega on palju igasuguseid inimesi, kellega suhelda.


Kaua kogemust ja mida enne tegid?


Varasemalt töötasin baarmeni ja telefonipoe müüjana. Pärast seda olin autokeemia müügiesindaja, siis töötasin korraks ühes väikeses kinnisvarabüroos, kus jõudsin teha ühe tehingu.


2005. aastal tegi hea sõber ettepaneku luua uus kinnisvarabüroo, mille nimeks sa 777 Kinnisvara. Senine juhtimiskogemus oli mul küllaltki väike, samas pakkus sõber kindlat palka ja huvitavat väljakutset. Võtsin selle vastu. 2008. aastal lõpetas 777 Kinnisvara tegevuse, kuna turuolukord oli oluliselt muutunud. Asutasin uue kinnisvarabüroo, kuna seni tekkinud kliente ei saanud unarusse jätta. Seal ma siis nüüd töötangi. Igaksjuhuks mainin ka, et 777 Kinnisvara omanikuga saame endiselt hästi läbi.


Kas on võimalik, et 60 aastaselt teed veel sama tööd?


Miks ka mitte – võimalik, et mingis osas kindlasti.


Mida peale maakleritöö veel hästi teha oskad?


Ma usun, et müügi põhialused on selged. Arvan, et saan hakkama ka väikese ja keskmise ettevõtte juhtimisega. Saaksin hakkama ka raamatupidamisega. Ka oleksin ilmselt päris hea lasteaia kasvataja.


Kas su töö on su elustiil?


Töö on osa minu elust küll, aga elus on ju veel palju muudki peale töö. Usun, et pikaajaliselt saab tööd teha hästi vaid siis, kui ka muudes eluvaldkondades on asjad korras.


Kas eestlane on suur tingija ja kaupleja?


Tõeliselt asist tingimist olen seni näinud hispaanlaste puhul. Eestlane pigem ei ütle, kui ta tahaks asja osta odavama hinnaga.


Milline on olnud sinu kõige põnevam situatsioon  maakleritöös?


Ei oskagi nagu midagi eriti välja tuua. On olnud palju põnevaid läbirääkimisi. Üks väga pikk ja põnev kauplemine kestis umbes pool aastat ja jõudis lõpuks ka positiivse tulemuseni.


No millal see põhi siis käes on?


Eeldusel, et maailmakord ei muutu – hakkab õige varsti inflatsioon jälle tööle ja raha läheb odavamaks (raha on juba praegu maailmas palju rohkem kui varem). Siis suureneb ka raha pakkumine, sest raha omada ei ole enam tark ja kinnisvara hinnad enam raha suhtes ei lange, vaid tõusevad. Ennustamine on teatavasti tänamatu töö – aga arvan, et eelpool nimetatud stsenaarium hakkab toimima 2010. aastal.


Maaklerite maine pole Eestis just kõige parem – kuidas olukorda paremaks muuta?



Erinevad buumid Eesti majanduses on rikkunud väga paljude tublide inimeste maine. Maaklerite maine tegi halvaks suure kasumi teenimise võimalus, mis tõmbas turule igasuguseid tegelasi – sealhulgas muidugi ka häid. Kõik endised metsavargad hakkasid äkki kinnisvaramaakleriteks, lisaks paljud muudel elualadel tegutsejad. Osa neist muutus oma töös tubliks ja nad saavad ilmselt ka tulevikus hästi hakkama, osa on tänaseks teistele aladele läinud. Selge on see, et maaklerite mainet saavad parandada vaid maaklerid ise.  Kindlasti aitaks ka maaklertegevuse litsenseerimine, mis eeldaks samas väga head aukohtu süsteemi ja kõikide halbade juhtumite üle vaatamist maaklerite koja poolt.


Milline on siiani olnud su elu parim tehing?



Igas tehingus on midagi head olnud. Kõige paremad tehingud on olnud need, kus kõikide osapoolte võit on olnud kõige suurem. Meenub üks tehing, kus omanik oli hädas ja teatud põhjustel oli aega kinnisvara realiseerimiseks väga vähe. Leppisin omanikuga kokku hinna, millega olime nõus ise selle kinnisvara ostma. Samas leppisime kokku, et reklaamime antud objekti viimase hetkeni. Õnnestuski antud objekt realiseerida meie pakkumisest kallimalt. Seega, meie saime rohkem vahendustasu, kiire ostja sai hea hinna ja omanik sai rohkem kui meie algne pakkumine.


Parim raamat, parim film ja parim muusika?


Parim raamat on Piibel. Aga lisaks meeldivad mulle erinevad ameerika juhtimis- ja müügigurud, kellele muide meeldib ka just seda esimest raamatut tihti tsiteerida.


Filmidega on nii, et harva vaatan mõnda filmi mitu korda. Siiski tundub, et parimad on filmid, kus mängivad Jack Nicholson või Michael Douglas. Viimaselt näiteks film „The Game“. Eesti näitlejatest tooksin esile Aarne Üksküla, intervjuude põhjal meeldib ka tema mõtteviis.


Muusikaga on ka nii, et tähtis on hea meloodia. Klassikalisest muusikast meeldib Vivaldi „Aastaajad”, aga samas meeldib ka Pink ja ka Meie Mehe vastu pole mul midagi.