Kes sa oled?


Olen Tarmo Tuisk ja töötan Raid & Ko Kinnisvarabüroos vanemmaaklerina.


Miks kinnisvara?


Kui üheksakümnendatel maakleritööga alustasin, tundus see amet uus ja põnev. Ka pärast 10 aastast töökogemust tundub see töö jätkuvalt huvitav, kuna võimaldab suhelda väga erinevate inimestega ning alati on kinnisvaraobjektide müümise juures erinevad olukorrad ja probleemid, mida tuleb lahendada. See tekitab uusi väljakutseid ja annab juurde kogemusi ega lase rutiinil tekkida.


Kaua kogemust ja mida enne tegid?


Maakleritöö kogemust on aastast 1996, enne seda lõpetasin Tallinna Ehitus- ja Mehaanikatehnikumi ehituse erialal ning töötasin ehitustöödejuhatajana.


Kas on võimalik, et 60 aastaselt teed veel sama tööd?



Kõik on võimalik. On olemas selline ütlus „ära iial ütle iial”. Inglise keeles kõlab see muidugi paremini.


Mida peale maakleritöö veel hästi teha oskad?


Mõnusalt puhata. Kuna maakleritöö on piisavalt intensiivne ja nõuab palju positiivset energiat, siis on oluline aeg-ajalt puhata, et patareisid laadida.


Kas su töö on su elustiil?


Kindlasti. Ei kujutagi ette, et seda tööd saaks teistmoodi teha.


Kas eestlane on suur tingija ja kaupleja?


Varasemalt ei andnud kinnisvara turuolukord selleks eriti põhjust, sest kui sa palju kauplesid, siis ostis keegi, kes vähem tingis, reeglina su nina eest objekti ära. Praegu juba osatakse rohkem kaubelda ja tingida, kuna kinnisvaraturu hetkeolukord seda ka võimaldab.


Milline on sinu kõige põnevam situatsioon maakleritöös?



Eraldi ühte situatsiooni on raske välja tuua. Alati on põnevad olukorrad, kus vaatamata kogemusele tuleb ette uusi ja ootamatuid probleeme ning olukordi. Kui need saab positiivselt lahendatud mõlema osapoole jaoks, siis on endal ka hea tunne.


No millal see põhi siis käes on?


Ilmselt ta millalgi siiski kätte jõuab, kuid ma arvan, et me saame alles pärast, tagantjärgi öelda, et siis oligi põhi käes. Väga palju oleneb pankade laenupoliitikast tulevikus. Lisaks toimub objektide osas diferentseerumine. Nii et vabalt võib olla, et mõned objektid tekitavad juba aktiivset huvi, samal ajal kui teised veel langevad.


Maaklerite maine pole Eestis just kõige parem – kuidas olukorda paremaks muuta?


Pole sel mainel viga midagi. Kui maakler teeb oma tööd korrektselt ja kohusetundlikult, siis tal mainega ja tööga probleeme ei ole. Tänu praegusele kriisile kaovadki just turult kehva mainega maaklerid ning need, kes alles jäävad, on kindlasti positiivse mainega ja professionaalsemad maaklerid. Arvan, et siin toimub iseregulatsioon hästi, kuna klient, kes on saanud korra halva teeninduse osaliseks, enam selle maakleri ja büroo poole ei pöördu ega soovita oma tutvusringkonnas seda teistelegi.


Milline on siiani olnud su elu parim tehing?


Eraldi ühte välja ei tooks, kuid kindlasti on neid olnud ja alati on lootus, et need kõige paremad on veel ees, sest muidu ei oleks ju arengut.


Parim raamat, parim film ja parim muusika?



Raamatute ja filmide osas eelistan ajaloolisi ja dokumentaalseid teoseid. Muusikat kuulan suhteliselt seinast seina, kuid kui kedagi eraldi nimetama peaks, siis üheks lemmikuks on  Def  Leppard.