Üha laienev tsiviilkonflikt Naftat Eksportivate Riikide (OPEC) olulises liikmesriigis Liibüas sunnib kauplejaid suuremat tähelepanu pöörama geopoliitilistele riskidele ning selle võimalikule mõjule nii varudele kui ekspordile.

Brenti toornafta veebruarilepingute hind kukkus 1,57 dollari võrra 57,55 dollarile barrelist. See on madalaim hinnatase alates 2009. Aasta maist. USA toornafta West Texas Intermediate (WTI) veebruarilepingute hind kukkus 1,12 dollari võrra 53,61 dollarini.

Brenti toornafta on tänavu odavnenud 48 protsenti ning tõenäoliselt saab sellest sügavaim langusaasta alates 2008. aastast.

Aafrika suurimate naftareservidega Liibüa päevane tootmine on kukkunud oktoobrikuu 900 000 barrelilt allapoole 400 000 barrelit.

USA ja OPECi oodatust suuremad tootmismahud on nafta hinda allapoole surunud. Hinnasurvele on hoogu andnud ka Euroopa ja Aasia üha väheneva nõudluse kartused.

Prognooside kohaselt on ülejääk tuleva aasta esimesel poolaastal umbes 1,5 miljonit barrelit. Siiski märgib Briti majandusleht Financial Times, et need prognoosid on väga tundlikud nõudluse ja pakkumise muutuste osas.
Liibüa sisekonfliktid on kestnud alates 2011. Aastast, mil NATO sekkumine lõpetas Muammer Gadaffi valitsemisaja.