Vaata languse graafikut siit.

Peale Kreeka referendumi tulemust ja ebakindlusi Hiina aktsiaturul on globaalne finantsturg muutnud väga muutlikuks. Suurim kaotaja on hetkel toornafta, mis langes madalaima hinnani alates aprillist: 52,48 dollarit barreli eest. Lähiajal on oodata hinna jätkuvat langust, juhul kui Iraan saab loa naftat ja gaasi maailmaturule eksportida.

Tuumakõnelused Iraanis

P5+1 grupp - Suurbritannia, Hiina, Prantsusmaa, Saksamaa, Venemaa ja USA - peab Viinis Iraaniga kõnelusi ning loodab jõuda kompromissini. Kui Iraan kasutab oma tuumaprogrammi rahumeelsetel eesmärkidel, võivad Teherani vastu suunatud sanktsioonid lõppeda, mille tagajärjena saab Iraan anda oma panuse niigi liigse pakkumisega naftaturule, langetades hinda veelgi.

„Pakkumisest rääkides, konkureerib Iraani käive peale tarnete kasvu arvatavasti Venemaa käibega, kui turule jõuavad uued naftakogused," teatas Austraalia pank ANZ teisipäeval.

Iraan valis maailmaturule naasmiseks halvima hetke

Iraani turule tulemine süvendaks veelgi nafta ületootmist ning langetaks veelgi maailmaturu hindu. Hetkel on Lähis-Ida riigil reservides 158 miljardit barrelit, mis ei jõua sanktsioonide tõttu globaalsele turule. P5+1 grupp lubaks Iraanil turule eksportida kuni miljon barrelit toornaftat päevas.

USA keskmine kütuse liitrihind võib aasta lõpuks langeda 0,48 euroni, väitis Tom Kloza, juhtiv naftaanalüütik Naftahinna Infoteenuses (Oil Price Information Service). Hetkel on keskmine liitrihind 0,67 eurot.

Iraani mõju

Greg Sharenow, globaalseid investeeringuid haldavast firmast PIMCO, arvab, et kuigi Iraanil on suured maagaasi- ja naftavarud, ei ole lühiajaline mõju märkimisväärne. Kui igapäevaselt liigub naftaturul 90 miljonit barrelit, siis Iraan saaks sellele lisada vaid miljoni, mis ei tähenda suurt muutust.

„Meie võtame aluseks, et barrelihinnad tõusevad 70 dollarini 2016. aastaks. Iraani lisavarud võivad seda muuta maksimaalselt 5 dollari võrra," lisas ta.

Sharenow pakub, et turgu võiks mõjutada hoopis see, kui Iraan ehitaks naftajuhtme otse Euroopasse ning pakuks Venemaale konkurentsi.

Ka Tortoise Capitali väärtpaberihaldur sõnas: „Isegi kui jõutakse kokkuleppeni, ei ole koheselt võimalik naftat toota. See pole nagu kraani lahti keeramine"