Nafta tootmine on seoses orkaaniga langenud 29 protsenti ehk 480 000 barrelit päevas, sellele lisandub ebakindel poliitiline olukord Nigeerias, mis ohustab sealset naftaeksporti.

BBC andmetel oli Aasia turgudel toornafta hind 50,28 dollarit barrel, New Yorgi turul 50 dollarit, Londonis oli hind 45,80 dollarit.

Maailma naftatootmine on saavutanud sisuliselt oma täisvõimsuse ning iga katkestus tähendab võimetust rahuldada nõudlust. Nii Iraagi kui Nigeeria naftatööstus on ohustatud mässuliste rünnakute poolt, mistõttu valitseb pidev oht nende riikide tarnete katkemise osas. Iraak ja Nigeeria toodavad kahepeale kokku 4,5 miljonit barrelit päevas.

Hiina ja USA majanduskasvust tingitud suurem tarbimine ning naftaekspordi ebastabiilsus on tõstnud naftahinna aasta taguselt 26 dollarilt barrelilt ligi kahekordseks.

Olukorda halvendab külmaperioodi saabumisega seotud suurem eratarbimine. Lisapinget tekitab seegi, et seoses naftaäri efektiivsuse tõstmisega on viimastel aastatel loobutud suurte koguste naftat hoidmisest hoidlates, see aga tähendab, et iga katkestus naftaga kauplemisel tekitab koheselt puuduse turgudel.