Investorid spekuleerivad OPECi liikmete võimes koordineerida piisavalt suures mahus naftatoodangu kärpimist, et see vähendaks juba kaks aastat kestnud maailmaturu naftaga varustamisel valitsevat üleküllust, kirjutab Reuters.

Võrreldes eilsega kallines täna varahommikul Londonis nafta hind ühe sendi võrra, 50,48 dollarile barrelist. USA naftahind langes ühe sendi võrra 49,71 dollarile barrelist. Mõlemad hinnad langesid kolmapäeval kolme nädala madalamale tasemele ning on käimasoleval nädala liikumas vastu suurimale nädalasele kukkumisele alates septembrist.

ANZ Bank teatas täna, et nafta hind on veidi paranenud kolmapäevasest põhjast kuna OPEC võib kärpida tipptasemelt tootmist neli protsenti. Teised analüütikud nii OPECi kui Venemaa poolt kärpeväljavaate suhtes nii optimistlikud ei ole.

„Nii Iraak kui Iraan on teatanud, et nad ei kavatse erinevatel põhjustel tootmist vähendada ja Venemaa räägib tootmise külmutamisest mitte kärpimisest,“ ütles maaklerfirma OANDA turuanalüütik Jeffrey Halley. „OPECi 30. novembri kohtumine näib olevat kaugel ja paistab, et pooled grupi liikmed soovivad erandeid.“