Teisipäeval kohtuvad Angola pealinnas Luandas naftariikide ühenduse OPECi naftaministrid, vahendas uudisteagentuur Reuters.

Mullu detsembrist saati muutumatuna püsinud nafta tootmiskvoote pole vaja muuta, kinnitas ka Iraagi naftaminister Hussain al-Shahristani.

"OPEC ei vähenda tootmist ega suurenda seda," ütles resoluutselt Alžeeria energiaminister Chakib Khelil.

Praegu on nafta hind üsna õige

"Hind on õige," kommenteeris Reutersile üks OPECi anonüümseks jääda soovinud delegaat, kelle arvates tuleb kohtumine kiire ja vaidlusteta.

Oktoobris tõusis maailmaturu seisu kajastav USA naftafutuuride hind 82 dollarile barreli kohta, mis oli terve aasta hinnarekord. Sestpeale on nafta hind langenud 73 dollari kanti.

See tase on võrdlemisi lähedal vahemikule, mis Saudi Araabia naftaminister Naimi ja muu OPECi rahva sõnul lubab tootjatel saada kasumit, kuid samas pole liiga kõrge tarbijatele, kes kannatavad üleilmse majanduslanguse all.

"Praegune hind meeldib kõigile. Lisaks meile meeldib see ka nendele, kellel on alternatiive või kellel on raskesti ligipääsetavad naftavarud," rääkis Naimi reedel Saudi Araabia ajalehele al-Hayat. "Nafta hind 75 ja 80 dollari vahel meeldib meile kõigile."

Mullu detsembris langes naftabarreli hind 30 dollarile, mille peale OPEC vähendas oma tootmist 4,2 miljoni barreli võrra päevas. Ametlikult kehtib see umbes 5 protsenti kogu naftatarbimisest kattev kärbe ka praegu, kuigi OPECi liikmesmaad sellest eriti rangelt kinni ei pea.

Iraagi riik hakkab nafta pealt taas teenima

Täna kirjutati Iraagi naftaministeeriumis alla lepingule, mille kohaselt hakkab riigi suurelt Majnooni naftaväljalt valitsuse heaks naftat pumpama Euroopa naftahiiu Royal Dutch Shell ja Malaisia riikliku naftafirma Petronas juhitav konsortsium, kirjutas AP.

Iraagi naftatööstus on olnud riiklik 1970. aastatest saati, kui selle natsionaliseeris diktaator Saddam Hussein. Möödunud pühapäeval peetud oksjoniga otsis Iraak arendajaid kümnele naftaväljale. Sõlmitud lepingu kohaselt maksab Iraak Shelli ja Petronase konsortsiumile 1,39 dollarit iga toodetud naftabarreli kohta, kuid nafta müük ja sellest saadav tulu jääb Iraagi riigile.

Shell ja Petronas loodavad kümne aastaga kasvatada nafta tootmist mitukümmend korda – praeguselt 49 500 barrelilt päevas koguni 1,8 miljonile barrelile päevas.