Exxoni, Royal Dutch Shelli ja teiste suurte naftafirmade võlg on vaid kahe aastaga kahekordistunud 138 miljardile dollarile. 2008. aastaga võrreldes on viie maailma suurima naftafirma võlakoorem kümme korda kasvanud.

See on tekitanud investorites muret, sest kulukärped on paratamatud ning ilmselt peavad naftafirmad kärpima ka dividende. Tegelikult ongi suur osa laene võetud just sellepärast, et dividendide maksmist jätkata.

"Võlgade valgusfooris põleb juba kollane tuli," ütles agentuurile Harold York, konsultatsioonifirma Wood Mackenzie asepresident. "Nafta hinna märkimisväärse tõusuta või vara müümiseta on senise dividendipoliitika jätkamine surve all."

Naftafirmade probleem on lihtne: suured firmad kulutavad rohkem kui teenivad. Esimese poolaasta tulemused näitavad, et rahavoog tuleb suurtel naftatootjatel tänavu negatiivne, märkis reitinguagentuuri Fitch asedirektor Dmitry Marinchenko.

Näiteks Chevron teenis tänavu esimese poolaastaga 3,7 miljardit kasumit, kuid maksis samal ajal 4 miljardit dividende ja investeeris lisaks 10 miljardit. Ehkki Chevron üritas kasumit osa vara müügiga 1,4 miljardi võrra kasvatada, peab ta ikkagi järgmise kuue kuu jooksul oma võlakoormat 6,5 miljardi võrra suurendama.

Shelli tegevjuht Ben Van Beurden on võlakoorma vähendamise märkinud ära kui ettevõtte peamise prioriteedi, mis on isegi eespool dividendide maksmisest ja investeerimisest. Lihtne see aga olema ei saa. "Võlakoormaga on nii, et see võib suureneda enne kui vähenema hakkab," ütles firma finantsjuht Simon Henry investoritele läinud nädalal. "Peamine faktor on nafta hind."

BP tegevjuht Bob Dudley märkis aga, et "ettevõtte võib pisut enamat välja kannatada" ja et "raha on praegu nii odav". Ka Exxoni asepresidendi Jeff Woodbury sõnul on tema ettevõtte bilanss tugev.