„Mina ei mõjuta hinda,“ ütles Saudi kütuseminister Khalid al-Falih Alžeerias enne OPECi ja sinna mittekuuluvate maade kütuseministrite kohtumist.

Londonis kerkis sel kuul nafta hind juba 80 dollarile barrelist, mistõttu USA president Donald Trump nõudis taas neljapäeval,et OPEC langetaks nafta hinda.

Nafta hinnaralli süüdlaseks võib pidada Iraani naftaekspordi langust seoses USA sanktsioonidega.

„Me kaitseme Lähis-Ida maid, mis meieta ei jää pikemas perspektiivis kaitstuks ja nüüd nad ajavad nafta hinda üles,“ säutsus Trump Twitteris. „Me jätame selle meelde. OPECi monopol peab kohe nafta hinda langetama!“

Falih ütles, et Saudi Araabial on jõude tootmisvõimsusi, kuid hetkel pole neid tarvis kasutada.

„Minu info kohaselt on turud praegu naftaga adekvaatselt varustatud,“ märkis ta. „Ma ei tea maailmas ühtegi rafineerimistehast, kes otsib turult naftat ja ei suuda seda leida.“

Venemaa naftaminister Aleksander Novaki sõnul pole vaja kohe toodangut tõsta, kuigi tema vaate kohaselt avaldavad mõju Hiina ja USA vaheline kaubandussõda ja USA sanktsioonid Iraani vastu.

Trumpi OPECi aadressil kriitika polnud sugugi esmakordne. Kallim bensiin USAs tähendab president Trumpile probleeme novembris toimuvatel Kongressi vahevalimistel.

OPECi suuruselt kolmas naftatootja Iraan süüdistas Trumpi, et see korraldab Iraanile sanktsioone kehtestades nafta hinnarallit ning süüdistas Saudi Araaabiat USA survele alistumises.