Kui varem sel kuul on nafta hinnatõusu toetanud usk, et OPECi maad ja ka sinna mittekuuluvad riigid suudavad nafta pakkumise piiramises kokku leppida, siis viimastel päevadel on kokkuleppesse uskujaid vähemaks jäänud, kirjutab MarketWatch.

OPECi ametnikud ütlesid, et Saudi Araabia ametnikud ei osale tänasel Venemaa ja teiste riikidega kohtumisel, kus loodeti ületada erimeelsusi enne kolmapäevast naftakartelli kauaoodatud kohtumist.

Reedel kukkus nafta hind 3,6 protsenti. See näitab, et investorid on hakanud nafta hinda arvestama OPECi kohtumisel naftatoodangu piiramise ebaõnnestumist, ütles CMC Marketsi peaanalüütik Ric Spooner.

„Me näeks nafta hinnatõusu, kui tootmise piiramine kokku lepitakse,“ ütles ta. „Jätkuvalt koormavad turgu nafta suured laovarud ja pakkumise üleküllus.“

Nii OPECi kui ka oranisatsioonivälised tootjad on eri meelt selles osas, kui palju peab igaüks naftatoodangut vähendama.

Saudi Araabia kütuseminister Khalid al-Falih ütles, et esmaspäeval pole mõtet Venemaa ja teiste tootjatega kohtuda, sest isegi OPECi sees puudub üksmeel. Ta lisas, et küll naftaturg leiab ise 2017. aastal tasakaalu isegi kui tootjad ei sekku ja seetõttu on põhjendatud tootmise hoidmine praeguse mahu juures.