Ajakirja Forbes viimases, 2009. aasta kohta tehtud Venemaa rikkurite edetabelis 36. kohale tõusnud 1,9 miljardi dollarise ametliku varandusega Timtšenko saavutab viimasel ajal edu peaaegu kõiges, mida ette võtab. Venemaal poleks see eriline ime, kui ta ei tegutseks valdkonnas, mida riik väga kindlalt kontrollib – nafta ja gaasiga kauplemises.

Timtšenko on olnud juba aastaid suurosanik maailma ühes suuremas naftaga kauplevas ettevõttes Gunvor, mille kaudu liigub välismaale märkimisväärne osa, väidetavalt kuni 40 protsenti Venemaa naftatoodangust. Eelmisest aastast on Timtšenkol ka enim Venemaa suurima sõltumatu gaasitootja Novatek aktsiaid. Ajalehe Kommersant andmetel kuulus talle neist suve alguse seisuga 20,8 protsenti.

Juunis sõlmis Novatek eksklusiivse koostöölepingu Venemaa gaasimonopolisti Gazpromiga, mis avas Novatekile tee eritingimustel gaasi eksportimiseks. Sellist lepingut pole Venemaal ühelgi teisel sõltumatul gaasifirmal.

Lääne-Siberi nafta Muugal ja Maardus asuvate terminalide kaudu läände eksportimisega rikastunud 57-aastasest Gennadi Timtšenkost on saanud globaalses mastaabis energiavõimur, sest tema firmad kauplevad peale nafta ja gaasi ka elektri, kivisöe ning ka süsihappegaasiga.

Novateki ja Gazpromi koostöö hakkab välja nägema järgmiselt. Novateki tütarfirmale kuulub Venemaa suurimas gaasileiukohtade piirkonnas Jamali poolsaarel Južno-Tambeiski leiukoht, mida hinnatakse Venemaal üheks suuremaks (varusid 1,3 triljonit kuupmeetrit). Novatek tahab hakata sealt pumbatavast gaasist tootma vedelgaasi (LNG) lääne turgudele. Gazprom hakkab gaasi transportima, kuid gaasi omanikuks jääb Novoteki tütarfirma Jamal SPG, mis hakkab ka gaasi müüma.

Tegemist oli Novateki ja Timtšenko suure võiduga, sest algul tahtis Gazprom Vene ajakirjanduse andmetel kogu Novateki tütarfirma pumbatava gaasi ära osta, et seda oma gaasina läände tarnida. Lisaks on oluline, et Južno-Tambeiski projekt on üldse esimene katse alustada Jamalis LNG-tootmist. See peaks juhtuma 2017. aastal. Sellise tähtsa projekti saab Kreml usaldada vaid väga usaldusväärsele firmale.

Moskva investeerimisfirma Kapital analüütik Vitali Krjukov ütles ajalehele Kommersant otse, et Gazpromi-Novateki eksklusiivsel lepingul oli kaks põhjust. Esiteks see, et Gazpromil on endal osalus Novatekis (19 protsenti ehk väiksem kui Timtšenkol), ning teiseks see, et Novatekil on pärast suurosaluse Timtšenkole müümist „tõsine poliitiline ja administratiivne ressurss”.

Selleks ressursiks peetakse Timtšenko lähedasi suhteid Venemaa peaministri ja rahvusliku liidri Vladimir Putiniga 1990-ndate algusest, kui Putin juhtis Peterburi linnavalitsuse välissuhtlust ja Timtšenko alustas aktiivset naftavedu läände. Eksperdid ei pea juhuseks, et Timtšenko oli Peterburi judoklubi Javara-Neva üks kaasasutajaid – klubi aupresident on Putin.

Putini ja Timtšenko lähedaste isiklike ja rahaliste suhete kohta on esitatud palju väiteid, kuid neid pole suudetud vettpidavalt tõestada. Eelmisel aastal võitis Timtšenko mitu kohtuasja lääne ajakirjandusväljaannete vastu, kes väitsid, et ta võlgneb oma äriedu headele suhetele Putiniga. Aasta algul kinnitasid Timtšenko esindajad ajakirjale Vene Forbes, et Timtšenko ja Putin on kõigest juhuslikud tuttavad.

Lisaks edule Venemaa gaasiturul võtab Timtšenko kontrollitav Gunvor aktiivselt positsioone sisse ka Lääne-Euroopa gaasiturul. Gunvor on saanud õiguse kaubelda gaasiga Austrias, Belgias, Hollandis, Saksamaal, Prantsusmaal ja Slovakkias. Gaasi müümiseks nendes riikides kavatseb ta helesinist kütust osta muu hulgas Gazpromilt.

Kommersanti küsitletud eksperdid ei välistanud tänavu kevadel, et Gunvorist võib saada Gazpromi gaasi vahendaja Euroopas. Umbes midagi sellist, nagu oli kurikuulus Rosukrenergo Gazpromi ja Ukraina riikliku naftafirma vahel. Sel juhul võib peale Venemaa naftaekspordi läbi Gunvori hakata liikuma ka märkimisväärne osa Venemaa gaasiekspordist.

Gunvori asepresident gaasi alal Robert Alpen igatahes ütles tänavu märtsis Reutersile, et Gunvori eesmärk on saada maailmas üheks põhiliseks gaasiga kauplejaks. „Ma tahame gaasisektoris korrata Gunvori edu naftasektoris,” teatas Alpen, viidates, et peale Euroopa huvitavad Gunvori India, Kuveidi ja ka Vaikse ookeani Aasia regiooni turud.

Pärast Alpeni avaldust märkis ka Mihhail Kortšemkin, USA üks tuntumaid energeetikaspetsialiste Gazpromi teemal, et Timtšenko kasutab ära väga tugevat Vene võimu toetust ja see võimaldab tal ennast sisse süüa Vene gaasi Euroopasse eksportimise skeemidesse.

Soome passiga Šveitsis elava Timtšenko viimase aja võitude hulka kuulub ka kontrolli saavutamine Stroitransgazi-nimelise firma üle, mis lisaks gaasitorude rajamisele on Venemaal üldse üks suuremaid tööstuslikke infrastruktuure ehitavaid firmasid. 

Kes on Gennadi Timtšenko?

•• Sündinud 1952. aastal Armeenias Leninakanis. Tema edu võtmeks sai 1988. aastal riikliku väliskaubandusfirma asejuhiks saamine.

•• Sisuliselt juhtis ta Nõukogude Liidu ühe suurema, Leningradi oblastis asunud Kiriši naftatöötlemistehase eksporti. Tema rikkus saigi alguse Kiriši tehase nafta eksportimisest Eesti ja Soome kaudu. 1997. aastal lõi koos Rootsi ärimehest naftavahendaja Torbjörn Tornqvistiga Gunvor Groupi, mis on nüüd üks maailma suuremaid naftaga kauplevaid ettevõtteid. Tornqvist alustas oma naftaäri samuti vahendustegevusega läbi Eesti.

Mis on Gunvor Group?

•• 2009. aastal vahendas 2,3 miljonit barrelit naftatooteid päevas ehk 114 miljonit tonni aastas. Kolme aastaga kahekordistas vahendatava nafta koguseid. 2009. aastal oli käive 53 miljardit dollarit. Kasumit pole Gunvor kunagi avaldanud. Pool müüdavast naftast on Venemaalt.

•• Vene ärilehe Vedomosti andmetel kontrollib Gunvor 15 protsenti Vene toornafta ekspordist ja 40 protsenti naftatoodete ekspordist. Venemaa suurtest naftakompaniidest on oma kaupleja vaid Lukoilil ja Gazprom Neftil, ülejäänud kasutavad kõik Gunvori teenuseid.