Suurbritannias kukkus musta kulla hind aasta algusest 42,6%. Nafta maksis 36,04 dollarit. USAs langes detsembris nafta hind 34,11 dollarile. Selliseid nafta hindu võis näha ka 2004. aasta juulis.

Naftaturul valitseb küllus ja üleilmne toodang jätkub peaaegu rekordtasemel. USA president Barack Obama allkirjastas eelmisel reedel seaduse, mis lõpetab 40 aastat kestnud USA naftaekspordikeelu ja mis võib vähendada USA turul üleküllust, lubades müüa osa naftat välismaale.

„Naftaturu näitajad on üsna viletsad,“ ütles Price Futures Groupi analüütik Phil Flynn Reutersile. „Praegu tapavad soojad ilmad turu. Ülepakkumine kaalub hinda alla.“

Kui tarbijad on saanud nautida odavat kütust, siis maailma rikkaimad naftaeksportöörid on pidanud devalveerima valuutasid, müüma varasid või võtma üle aastate esmakordselt võlgu. Naftakartell OPEC jätkab Saudi Araabia vedamisel oma poliitikat kompenseerida madalat nafta hinda suurema kogusega. Puuduvad märgid selle poliitika muutusest, kuigi madalamad hinnad on vaesematele riikidele valusad.

„OPEC ei ole tootmise vähendamise tujus,“ ütles Energy Aspectsi naftaanalüütik Amrita Sen. „See tähendab, et niipea ei tule turu tasakaalustumist. Pikaajaliselt on sedasi, et mida madalam on täna hind, seda tugevam ja sügavam tuleb lõpuks tasakaalustumine, kuna investeeringuid naftatööstusesse kärbitakse ja selles osas ei ole muutust näha tuleva aasta lõpuni.“

Kui loodeti, et nafta pumpamine hakkab madala nafta hinna tõttu vähenema, siis märgid näitavad midagi muud. USAs on pandud tööle enim puurtorne alates juulist. Baker Hughesi andmetel on USAs hakanud veel 17 naftapuurtorni tööle, viies tootvate puurtornide arvu 541-ni.

Naftakauplejad prognoosivad tuleval aastal Iraani nafta turule tagasitulekut ja suuremat toodangut Liibüas.

Nafta hind võib USA suurpanga Goldman Sachsi analüütikute prognoosi kohaselt kukkuda tuleval aastal 20 dollarile barrel enne kui algaks mingi mainimisväärne hinnatõus. Põhjused on lihtsad – nafta laovarud kasvavad, tootmine ei vähene piisavalt ja USA intressitõus lööb nõudlust.