Ettevalmistamisel olevas leppes on väidetavalt kirjas ühe punktina, et igakuine nafta toodang ei ületaks selle aasta jaanuarikuist toodangut. Külmutamine sel tasemel kestaks 1. oktoobrini ning naftatootjad kohtuksid siis uuesti juba Venemaal.

Väidetavalt on Saudi Araabia nüüd nõudmas, et kõik OPEC-i riigid, sh Iraan, osaleksid läbirääkimistel. Varasemalt nõudis Saudi Araabia Iraani kõnelustelt väljajätmist. "Saudid muutsid täna hommikul kõike. Nad tahavad, et läbirääkimistel osaleksid kõik OPECi riigid," nentis anonüümsust palunud allikas Reutersile.

On aga suuri kahtlusi, kas jaanuari tasemel kokkuleppimine kedagi päriselt aitab, sest riigid nagu Venemaa või Saudi Araabia tootsid siis üle 10 miljoni barreli päevas, mis lähenevadki riikide rekordkogustele.

18 naftaeksportöörist riiki kogunesid täna Dohasse ning tippkohtumise eesmärgiks on külmutada tootmine, et nafta maailmaturu hinda kergitada. "Murelapseks" on seekord Iraan, kes on lubanud kohtumisele üldse mitte tulla, sest riigi huvi on oma naftatootmist maksimaalselt suurendada.