Saudi Araabia, Alžeeria ja Kuveit on juba täitnud ja teinud isegi suuremaid tootmiskärpeid kui kokku lepiti. Venemaa kärpis toodangut oodatust kiiremini, rääkisid eile Viini saabunud maade ministrid.

Saudi Araabia naftaministri Khalid Al-Falihi sõnul on juba vähendatud tootmist 1,5 miljoni barreli võrra ööpäevas.

„Oleme graafikust ees ja jätkame kärpimist,” ütles Venemaa energeetikaminister Alexander Novak. „Meie anname endast parima, et täita kokkulepe.”

Vastavalt 10. detsembril allkirjastatud leppele lubasid 24 riiki vähendada turul kuue kuu jooksul pakkumist 1,8 miljoni barreli võrra ööpäevas.

Kui kokkulepe sõlmiti, tõusis musta kulla hind 18-kuu tippu 58 dollarile. Sellest tipptasemest on nafta hind tiksunud viis protsenti alla, kuna kauplejad ootasid leppe täitmisest tõendeid.

Eile õhtul toimus OPECI peakontoris ministritele mitteformaalne õhtusöök. Täna toimub esimene jälgimiskomitee ametlik koosolek.

Alžeeria naftaminister Noureddine Boutarfa ütles, et praegu ei ole veel teada, kas esialgse kuue kuu pikkust kärpeperioodi pikendatakse.

„Kui me tegelikult kah täidame eesmärgist 80-90 protsenti, siis võibolla ei pea kärbetega jätkama,” lausus ta Bloombergile.

Detsembris langes OPECi toodang 220 900 barreli võrra ööpäevas, 33,085 miljonile barrelile. Kärpimist vedasid Saudi Araabia ja Nigeeria.

Venemaa on juba oma 100 000 barrelilise kokkulepitud kärpe ära teinud. Novaki sõnul oodati kärpe tegemist enne veebruari.