Nafta on liikunud iga sõna peale, mille on poetanud mõni naftat eksportivate riikide organisatsiooni OPEC liikme esindaja, rääkis Reutersile WTRG Economicsi energiaturgude analüütik James L. Williams.

"Hind sõltub nii-öelda sellest, kumma jalaga ministrid hommikul voodist tõusevad," sõnas Williams. "Inimesed seedivad kõiksugu uudiseid."

Analüütiku sõnul kukub barreli hind alla 40 dollari, kui OPEC ei jõua tippkohtumisel tootmismahule lae seadmise leppeni.

Maaklerifirma PVM esindaja Stephen Brennock ütles Reutersile, et OPECi kokkuleppeni jõudmise ees on veel mitu tõket. "Iraani ja Iraagi vastasseis tootmismahu kärpele näib ikka olevat jõus, samal ajal kui konkurentsivõitlus OPECi liikmete vahel aina kasvab, nähtudes näiteks hiljutisest uudisest, et Iraanist sai Saudi Araabia asemel India peamine naftatarnija."

OPECi tootmismahu kärbe oleks hea uudis USA naftapuurijatele, kes teevad juba ettevalmistusi. Naftaplatvormide teenindusfirma Baker Hughes'i teatel kasvas USA töötavate naftapuurtornide arv lõppenud nädalal 19 võrra kokku 471 tornini.