Naised hoiavad Euroopa suurimate pankade ja finantsasutuste juhatustes veidi üle kolmandiku ametikohtadest, samal ajal USA ja Aasia võistlejad lohisevad naiste edutamisel oma konkurentide sabas.

Naised hoiavad praegu vaid veerandit 104 suurima, Fortune Global 500 nimekirja kuuluva finantsasutuse juhatuse liikmete kohtadest, leidis Corporate Women Director Internationali Washingtonis asuv uurimisgrupp.

Uuring näitab naiste edutamise kahekordistumist võrreldes eelmise uuringuga, mis viidi läbi 2005. aastal, kui tulemus oli vaid 10,3 %. Samal ajal Aasia finantsasutustes kuulub vaid ligi 12 protsenti juhatuse liikmete kohtadest naistele, USAs keskmiselt 28,9% ja Euroopas üle kolmandiku.

Mitmed Euroopa riigid on lisanud soolise mitmekesisuse põhimõtte ettevõtte üldjuhtimise koodeksisse, mõnedes riikides on kehtestanud kvoodid. Kuid sellegi poolest oli naissoost tippjuht vaid viies settevõttes rohkem kui 100 uuritud finantsasutuse seas.

"Need numbrid ei ole piisavalt head," ütles CWDI juhataja Irene Natividad. „Praeguses tempos ei ole naistel nendes suurtes finantsasutustes meestega võrdsust kuni 2036. aastani.”

Naissoost direktorite arvu kasv ei ole olnud samasugune kui võiks eeldada nende naiste arvus, kes on kätte võidelnud kõrgemad ametikohad allpool juhatuse taset.

Uuringus leiti, et maailma juhtivates pankades hoidsid naised vaid 14,8% juhtivatest ametikohtadest.

Enim nais-juhte leidub Euroopas. Näiteks Prantsusmaa on ainus riik, kus kümne suurima finantsasutuse seast kuues ettevõttes - Groupe BPCE, Société Générale, BNP Paribas, Crédit Agricole, CNP Assurances ja AXA - asuvad pooltel juhatuse liikmete kohtadel naised.

Rohkem kui 60 protsendil finantsasutustest on kolm või enam naisjuhatajat, võrreldes vaid 17 protsendiga 2005. aastal.

Loe lähemalt FT-st.