Kreenholmi tehaste ametiühingujuht Julia Dmitrijeva lõpetas eile viiepäevase näljastreigi. Kuigi töötajate soovitud 17,6%-list palgatõusu ei saavutatud, lähendasid juhtkond ja ametiühing mõningal määral oma seisukohti.

Neljapäeval kohtus Kreenholmi Valduse AS-i peadirektor Meelis Virkebau ametiühingujuhtidega. Virkebau sõnutsi on tal tuline heameel selle üle, et esmakordselt hakkas ametiühing nägema Kreenholmi kui kontserni, kus töötavad erineva taseme ja olukorraga tehased. Virkebau arvates sai ametiühing aru, et võimatu on kõigil võrdselt palka tõsta.

Peadirektor pakkus ketrus- ja kudumisvabrikus välja mõningast töötasu kasvu. Lisaks oli juttu sotsiaalseist tagatistest ja jõulupreemiast.

Ametiühingutegelane Valentina Vilman ütles Eesti Päevalehele, et nad ootavad läbirääkimiste järel Virkebau konkreetseid kirjalikke ettepanekuid ja siis otsustavad, kuidas edasi toimida. Võimalikud on kõik variandid alates ettepanekutega nõustumisest kuni üldstreigini.

Paari päeva eest lükkas Dmitrijeva resoluutselt ümber ETA levitatud väite, nagu kavatseks ta end koos Meelis Virkebauga avalikult ära põletada. Dmitrijeva ütles, et naljatles ETA korrespondendiga vesteldes, see aga võttis musta huumorit tõe pähe.

Eile õhtul oli selge vaid see, et Dmitrijeva viis päeva kestnud näljastreik lõpeb. Protestiaktsioon oli osalt mõeldud ka selleks, et ära hoida tööliste kavandatavat üldstreiki. Päeva pärastlõuna veetis ametiühingujuht arstide juures. Ametiühingukomiteest kinnitati, et nälgija tervis on korras. Vererõhu tõusu nälgimise ajal peeti normaalseks.

"Jätkame kohtumisi ja läbirääkimisi ning soovin, et tulevikus ametiühing nuputaks koos juhtkonnaga, kuidas kokku hoida," ütles peadirektor Virkebau närvilise nädala kokkuvõtteks.

Dmitrijeva näljastreik leidis vastukaja ka Rootsis. Protestiaktsioonist kõnelesid nii raadio kui ka televisioon. 75% Kreenholmi aktsiatest kuulub Rootsi tekstiiligigandile AB Boras Wäfer.

Rootsi omanduses olles on Kreenholmi olukord paranenud, võlad vähenenud. Mullu jaanuaris oli firmas keskmine palk 1497 krooni, tänavu oktoobris 2390. Kuigi erastamisleping lubas Kreenholmist koondada 3000 inimese ringis, pole seda juhtunud. Seni töötab kontsernis üle 5000 inimese, kellest suurem osa on naised.

REIN SIKK