Kuna Narva elektrijaamade erastamise üle peetavatel läbirääkimistel on üles kerkinud mitmed uued probleemid, ei jõua pooled valitsust esindava läbirääkija Raivo Vare sõnul tänavu lepinguni.

"Selle aasta alguses hinnati läbirääkimiste protsessi pikkuseks vähemalt kümme kuud, rahvusvaheliselt aktsepteeritav tärmin selliste lepingute puhul on 18 kuud," ütles Vare.

Vare sõnul kaotasid läbirääkijad valitsuse vahetuse tõttu kevadsuvel neli kuud, kuid kaks kuud suutsid läbirääkijad tänu kõneluste kiirendamisele tagasi võita.

"Paraku on asi vahepeal komplitseerunud seoses täiendavate teemadega keskkonnakaitse ja põlevkivi vallas, mis nõuavad eraldi põhjalikumat läbitöötamist koos kaevandamisplaanide ja sotsiaalprogrammiga," rääkis Vare. "Keskkonnaküsimusi revideeritakse auditi abil ning ka see võtab oma aja," nentis ta.

Vare märkis, et Narva elektrijaamade erastamislepingul on kaks etappi: lepingu kokkupanek lõppeb loodetavasti järgmise aasta esimeses kvartalis ja lepingu jõustumisaeg, mis sõltub sellest, kui kiiresti organiseeritakse tehingu finantseerimine.

Investeeringute memorandumi allkirjastamisega on Vare sõnul nüüdseks olemas ühine alus tehingu väärtuse hindamiseks ja elektri hinna kujundamiseks ning läbirääkimised jätkuvad sellel alusel.

"Elektrihinna kujunemise metoodika on põhimõtteliselt paigas ja see peab kujunema võimalikult madalaks. Samas koosneb hinnavalem teguritest, mis on force majeure (ettenägematu – toim) iseloomuga – keskkonnakulutused, põlevkivi hind ning transport," märkis Vare. Ta lisas, et eesmärk on viia põlevkivi hind ilma transpordikuludeta saja kroonini tonnist.

BNS