Euroopa inimõiguste kohus Strasbourg'is kohustas oma 20. veebruari otsusega Eesti riiki tasuma narvalasele Fjodor Ovsjannikovile kolme kuu jooksul kompensatsiooni 4900 eurot mittevaralise kahju hüvitamiseks. Kohus arvestas Ovsjannikovi vahi all pidamise asjaolusid eeluurimise ajal ja eriti seda, et temal ja ta advokaatidel puudus piisav juurdepääs toimiku materjalidele, hindamaks karmi tõkendi põhjendatust.

Fjodor Ovsjannikov veetis vahi all maksimaalse tähtaja - kuus kuud (alates 12. juulist 2011 kuni 11. jaanuarini 2012). Selle aja sees palusid tema ja tema advokaadid kahel korral hinnata tema vahi all pidamise vajalikkust. Samuti taotlesid nad kahtlusaluse vabastamist 30 000 euro suuruse kautsjoni vastu ning seejärel elektroonilise järelevalve kohaldamist.

Viru maakohtu Narva kohtumaja kohtunik Galina Jasnjuk jättis vaatamata korduvatele palvetele Ovsjannikov vabastada ärimehe iga kord jätkuvalt vahi alla, võttes arvesse prokuröride väiteid, et vabaduses viibides on Ovsjannikovil võimalus mõjutada tunnistajaid ja tõendeid. Põhjenduseks toodi, et just temal oli juhtiv roll kaitsepolitsei uuritavates korruptsioonikuritegudes. Euroopa inimõiguste kohus tunnistas oma põhjalikus selgituses, et ta ei eita piisavate tõendite olemasolu avaldaja korruptiivsete tegude sooritamise kohta mõjuka isikuna. "Seega leiab kohus, et avaldaja vahi all pidamine oli asjakohane ja põhjendatud." Ent samal ajal leidis kohus, et Eesti Vabariigi esindajate vastuväidetest hoolimata tegi avaldaja kodumaal kõik endast oleneva, et saada piisavat juurdepääsu toimiku materjalidele.

Meenutuseks nii palju, et süüdistuse järgi juhtis aastail 2008-2011 Osvjannikov, tollal juba linnavolikogu liige, rahanduskomisjoni esimees ja riigihankekomisjoni liige, Narvas "süsteemi", kus mõned ehitusettevõtted said hankekonkursi kutsed ja said ka tellimusi, kui olid maksnud talle 10% kasumiosast. Kokkuleppest võtsid osa mitmed ettevõtjad ja abilinnapea Andrei Filippov, kes ootavad samuti kohtuotsust. Ovsjannikovile palus prokurör määrata karistuseks 1,5 aastat vabadusekaotust, arvestades seda, et ta on juba kuus kuud vahi all veetnud. Ovsjannikov on praegu taas Narva linnavolikogu liige, kuuludes selle valitsevasse tsentristlikku koalitsiooni.