Selle aasta augustist muutub Narva piirkonnas elektrienergia Eesti kalleimaks juhul, kui energiaturu inspektsioon ei anna nõusolekut odavama energia ostmiseks Leedust, ütles ETAle Narva linnapea Imre Liiv.

Kui ettevõte ei saa pikendada 1. juulil 2002. aastal lõppevat litsentsi, mis lubab osta odavamat elektrienergiat sisse Leedust, on ASi Narva Elektrivõrk teeninduspiirkonda kuuluvates Narvas, Sillamäel, Narva-Jõesuus ja Vaivara vallas hinnatõus vältimatu.

"Piirkonnale tähendab see sotsiaalset vapustust," ütles Liiv. "Meie regiooni elatustase ei ole just kõige kõrgem, inimeste valulävi on ammu ületatud, kuna hinnad kaupadele ja teenustele kasvavad oluliselt kiiremini kui palgad."

ASi Narva Elektrivõrk peadirektor Ahti Puur ütles, et läbirääkimised litsentsi pikendamisest kukkusid läbi, kuna Eesti ametnike arvates peab odava elektrienergia importimise Eestisse lõpetama. Nüüd peab Narva Elektrivõrk hakkama ostma Leedu omast kallimat kaupa ASilt Eesti Energia.

Ehkki elektrihind pole veel lõplikult kinnitatud, hakkab kilovatt-tund maksma esialgsete arvestuste järgi 1.50 krooni. Kui õnnestub pikendada Leedu litsentsi, saab elektrihinnaks 1.15 krooni kilovatt-tunni eest, kusjuures sellele ei lisandu 20kroonine abonenttasu.

Piirkonna omavalitsuste esindajad otsustasid saata vastavasisulise pöördumise energiaturu inspektsioonile, majandusministeeriumile, Riigikogule ja presidendile, kuid otsustasid viivitada Arnold Rüütli saabumiseni Ida-Virumaale. Omavalitsusjuhtidel ei õnnestunud aga rääkida riigipeaga otseselt oma muredest ning järgmisel nädalal saadavad nad pöördumise välja. President külastas Ida-Virumaad 29.-30. jaanuaril.