Kadarbiku ehtsad mahlad vajavad jahedat ja täpset säilitustemperatuuri.

Just porgandimahla riknemist enne pakendile märgitud “kõlblik kuni” kuupäeva kurtsid nii tallinlane Madis kui ka Rapla elanik Reet.

“Juba järgmisel päeval ei kõlvanud eelmisel päeval ostetud porgandimahl juua, imelik maitse oli juurde tulnud,” meenutas Reet. Korra on ka juhtunud, et ta ostis poest juba riknenud mahla, mistõttu viis kauba poodi tagasi ja see talle ka vastu vaidlemata hüvitati. Reeda arvetes peaks poes selline naturaalne mahl olema mitte jaheletis, vaid ikkagi külmkapis.

Igal nädalal kõned

Kadarbiku Köögivili OÜ juhataja Veiko Pak saab enda sõnul iga nädal mõne kõne, milles kurdetakse Kadarbiku naturaalse mahla säilivuse üle, eriti on olnud muret vähehappelise porgandimahlaga. Mahl on pastöriseeritud ning igasuguste lisa- ja säilitusaineteta.

Veiko Pak selgitas, et Kadarbiku naturaalsete mahlade säilivusaeg on viis kuni üheksa päeva ja kui järgida täpselt nõutud säilitamistemperatuuri, ei tohiks mahl rikneda. Paraku tuleb aga naturaalsel ja seetõttu temperatuurikõikumisele tundlikul mahlal läbida tootjast tarbijani jõudmiseks mitu etappi, kus inimlik eksimine või isegi hooletus pole välistatud. Piisab isegi ajutisest temperatuuritõusust, et pudelis algaks riknemine. “Kuna tegu on elava mahla ehk riskikaubaga, oleme arvestanud, et sellega võib tekkida probleeme,” tunnistas Pak.

Kes tahab veenduda, et ostetav naturaalmahl kõlbab juua, võib enne ostmist kaupa lähemalt uurida.

Pak soovitas vaadata, kas mahlapudeli põhja on kogunenud mitmesentimeetrine settekiht. See annab märku sellest, et mahla pole säilitatud õigel temperatuuril.

Kuna pudelil on peal paindumatu ja kõva kork, tasub vaadata pudeli põhja kuju, ega see pole kummi läinud. Siis on käärimine alanud ning kauba võib jätta ostmata.

Toote säilimisaja määrab tootja

•• Veterinaar- ja toiduameti mitteloomse toidu büroo juhataja Piret Rajasalu selgitas, et mahla puhul määrab säilivusaja tootja ise.

•• Selleks tehakse toidulaboris kestvuskatsed ja tootja kehtestab tingimused, millele toode peab vastama.

•• Toidu käitleja peab järgima toiduseadust, selle täitmist kontrollib veterinaar- ja toiduamet.

•• Rajasalu ütlust mööda pole temani jõudnud ühtegi kaebust Kadarbiku Köögivili OÜ toodangu kohta.

•• Tarbijakaitseametile pole tänavu Kadarbiku mahlade kohta kaebusi esitatud. Eelmisel aastal laekus aga ligikaudu viis vastavasisulist pöördumist, mille amet edastas veterinaar- ja toiduametile.

•• ”Meile teadaolevalt rakendati meetmena seda, et jookide realiseerimise ja tarvitamise lõpptähtpäeva toodi ligemale,” ütles tarbijakaitseameti osakonnajuhataja Kristina Vaksmaa.

•• Rimi Eesti Food AS-i suhtekorraldusjuht Mare Bakker sõnas, et viimati tagastasid ostjad porgandimahla eelmisel suvel, kui see olevat olnud mõru.