Kõik algas, kui Silnad otsustasid tekstiilitööstuses teenitud rahaga 70ndate aastate keskel siseneda spordiärisse, täpsemalt korvpalli. 5 miljoni dollariga sooviti osta Detroit Pistonsit, NBA aga ei lubanud tehingut sooritada. Siis pöördusid vennad teise samal ajal tegutsenud kossuliiga ABA poole ning ostsid miljoni dollariga Carolina Cougarsi meeskonna. Seejärel koliti mansaft St. Louisi, tehti 3-miljoniline rahasüst ning nimetati klubi Spirits of St. Louis'iks.

Aasta pärast otsustati ABA aga laiali saata, selles oli suur osa NBA-l. Neli kõige elujõulisemat klubi saidki jätkata NBAs. Need olid Denver Nuggets, Indiana Pacers, San Antonio Spurs ja New York Nets (praegu Brooklyn Nets). Üks ABA meeskondadest, Virginia Squires, läks enne liiga sulgemist pankrotti. ABA lammutamise eest pidid meeskonnad saama kompensatsiooni. Kentucky Colonelsi omanik oli nõus 3,3 miljoni dollariga. Viimane järelejäänud meeskond oli aga just Spirits of St. Louis.

Kuna vennad Silnad olid oma raha ja südame äsja klubile andnud, siis ei tahtnud nad kergekäeliselt kõike käest anda. 2,2 miljoni eest nõustuti loobuma kõigist mängijatest, kes läksid mängima NBA klubidesse. See Ozziet ja Danieli täielikult ei rahuldanud.

Tänapäeval tundub see uskumatu, aga 70ndatel ning 80ndate alguses oli NBA näitamine televisioonis väga väikese tähtsusega, reitingud olid madalad, otseülekannetest ei olnud juttugi. Nii tunduski toonastele NBA juhtidele väikese asjana anda vendadele Silnadele osake visuaalse meedia sissetulekutest. Täpsemalt 1/7 nelja ABA-st NBA-sse läinud meeskonna visuaalse meedia tuludelt. Toona tundus see naljaka ja mõttetu pakkumisena. Lisaklausel oli aga väga oluline - tulude saamisele ei määratud lõpptähtaega, leping kehtis tähtajatult, igavesti.

NBA plahvatuslik tõus

Esimestel aastatel ei teeninud vennad midagi. 1979. aastal kanti neile aga üle 200 000 dollarit, aasta hiljem juba 521 749. Siis aga toimus midagi, mis tekitas NBA juhtides nii rõõmu kui ka tuska kuni käesoleva nädalani. 1980-1995 aasta olid NBAle plahvatuslikud aastad. Kareem Abdul-Jabbar, Larry Bird, Magic Johnson ning hiljem Michael Jordan, Charles Barkley ja Shaquille O'Neal  tegid NBA meeletult populaarseks. Sellega kaasnesid ka megapakkumised telekanalitelt.

Esimene väga suur tehing toimus aga alles 1997. aastal, kui NBC ja Turner nõustusid teleõiguste eest maksma 2,7 miljardit dollarit. Viis aastat hiljem tegi ABC, ESPN ja TNT pakkumise, millega nad maksid 4,6 miljardit. 2007. aastal maksid samad telejaamad kaheksa aasta eest 7,4 miljardit dollarit. Vennad Silnad said aga igal aastal rasvase tšeki. 2010-2011. aasta eest saadi 17,45 miljonit, 2011-12 hooaja eest 18,5 miljonit. Eelmise hooaja eest kasseeriti sisse 19 miljonit. 1976. aastast alates, mil see „mõttetu" leping sõlmiti on Ozzie ja Daniel Silna NBA teleõiguste müügilt teeninud 300 miljonit. See ei ole aga kõik...

Meenutagem, et lepingus oli kirjas „visuaalne meedia", selle mõiste on aastakümnetega muutunud. Eelmisel aastal kaebasidki Silnad NBA kohtusse ning nõudsid oma osa ka välismaiselt teleõiguste müügillt, internetituludelt ja NBA TV poolt teenitavalt. Föderaalkohus otsustaski hiljuti, et NBA peab Silnadele viimaste aastate eest tagantjärele suuri summasid maksma, lisaks suurendama järgnevate aastate makseid.

Kusjuures 1982. aastal oli NBA-l kuldne võimalus vendadest šaakalitest lahti saada. Nad pakkusid neile lepingu lõpetamise eest 5 miljonit, mille nad saanuks kätte viie aasta jooksul. Vennad tegid omapoolse pakkumise - 8 miljonit kaheksa aasta jooksul. Toonane NBA juhtkond keeldus.

Aastal 2014 on summad veidi teised. Kunagi sõlmitud piinlik leping oli pikalt NBA ametnikele meelehärmi valmistanud, korduvalt püüti end sellest vabastada, kuid edutult. Kohtuvaidlusi oli olnud mitmeid. 7. jaanuaril teatas NBA, et on lõpuks vendadega kokkuleppe saavutanud. Leping lõpetatakse sel moel, et mõlemad pooled on rahul. Nii maksabki NBA Ozziele ja Danielile ühekordse väljamaksena 500 miljonit dollarit, et need viimaks ometi lahkuks. Nii on vennad aastatega saanud NBA-lt 800 miljonit. Asjatundjad peavad seda 1976. aastal tehtud lepingut spordiajaloo kõige võimsamaks äritehinguks.