USA keskpanga Föderaalreservi andmetel ületas ameeriklaste krediitkaardivõlg 2017. aastal triljoni dollari piiri. Kuna elamiskulud kasvavad, suureneb ka laenuauk, kirjutab USA populaarne investorite kanal CNBC.
Statistika kohaselt kulutavad milleniumlased oma raha asjadele, mille soetamata jätmise aitaks sääste kasvatada. Selline tegevus on USA maineka investori, O'Shares ETFi juhi Kevin O’Leary sõnul tõeliselt rumal.

Need on asjad, millele O’Leary soovitab raha mitte kulutada ning samamoodi nagu USAs, kehtivad need soovitused ka meil:

1. Topsikohv
Nagu meil hiljuti ettevõtja Indrek Kasela liigkalli kohvi hinna küsimuse üles tõstis, toonitab seda ka USA tuntud investor.„4-dollarilise kohvi ostmine on eriti rumal tegu,“ kinnitas O’Leary. „Ma saan aru küll, et kohvibrändid ujutavad mind selle peale vihameilidega üle, kuid kohvi omahind on 18 senti. Kuni sa ei ole oma õppelaenu tagasi maksnud ning sul ei ole sääste, ära osta 4 dollarit maksvat kohvi“.
Investeerimisäpp Acorns tuvastas, et eelmisel aastal kulutas keskmine ameeriklane kohvi peale 1100 dollarit ehk 92 dollarit kuus. Seda on umbes 30% rohkem kui keskmine ameeriklane investeeringuteks paigutab.

2. Jalanõud
„Sul ei ole tarvis rohkem kui neli paari jalanõusid. On tarvis plätusid, spordijalanõusid ning kaks paari viisakaid kingi- kui ostad rohkem, oled idioot. Sest sa ei kanna neid ning nad seisavad jõude aastaid,“ rääkis O’Leary.
Mis puudutab jalanõusid, siis see kriitika käib eelkõige naiste kohta. Jalatsite jaemüügifirma DSW mulluse analüüsi kohaselt oli 75% USA naistel enam kui 20 paari kingi, samas kui keskmisel mehel oli jalanõusid 12 paari. Krediitkaartide võrdlusäpi Credit Donkey andmed näitavad, et keskmiselt ostab ameeriklane aastas 7,8 paari kingi.
Psychology Today analüüs näitab, et jalanõusid võib olla kuipalju tahes, suurem osa inimestest kannab neist regulaarselt vaid 3-4 paari.

3. Teksad
O’Leary on veendunud, et kellegi ei peaks olema rohkem kui kolm paari teksasid. „Kui sul on teksasid rohkem kui kolm paari- mustad, sinised ja valged- oled idioot,“ kinnitab ta, sest neid ei ole lihtsalt tarvis.
Howstuffworks.com andmetel kulutavad ameeriklased teksadele iga päev 38,5 miljonit dollarit. See teeb aastas kokku 14 miljardit dollarit.
CreditDonkey andmetel maksavad naiste teksad keskmiselt 10% meeste omadest rohkem. Üle 16- aastased naised kulutavad riietele sama vanadest meestest 76% rohkem. 25-34 aastased täiskasvanud kulutavad rõivastele kuus keskmiselt 161 dollarit.

O’Leary tõdeb, et praktiliselt kõik rikuvad neid reegleid ning kulutavad liiga palju. USAs kuulsa investori sõnul võimaldab ainuüksi neist kolmest reeglist kinni pidamine säästa palgast 10%. Aktsiaturgudel on aastane tootlus tema sõnul 7%.
„Keskmine palk on Ameerikas 58 000 dollarit aastas, kui sa säästad aastas 10%, on sul 65. aastaseks saades pangas 1,25 miljonit dollarit,“ tõdeb O’Leary. „Nii et järgmisel korral, kui tahate midagi osta, tuletage mu sõnu meelde,“ lisas ta.