Viis mittetulundusühingut, millest kolm tegutseb Saare maakonnas, osutasid kirjas keskkonnaministrile, et kuigi Eestis on loodud skeem keskkonnainvesteeringute keskusest investeeringutoetuse taotlemiseks, ei ole pärandkoosluste majandajate tehnika ja loomade taotlused taotluste hindamiseelistuste tõttu enamasti rahastust saanud, kirjutab
.

Kirja autorid paluvad keskkonnaministri seisukohta, kas 23. veebruaril välja kuulutatud SA KIK keskkonnaprogrammi voorust toetatakse MTÜ-de taotlusi poollooduslike koosluste majandamiseks vajaliku tehnika ja loomade ostmiseks. Juhul kui ei toetata, siis milliste mehhanismide kaudu plaanitakse selliseid investeeringuid toetada, küsivad poollooduslike koosluste harijad.

Kirjas ministrile tuletatakse meelde, et Eesti riik on seadnud eesmärgiks aastaks 2020 suurendada poollooduslike koosluste hooldatavat pinda 45 000 hektarini, kuid koosluste soodsa seisundi tagamiseks on vajalik nende niitmine või karjatamine.

Poollooduslike koosluste seisundi parandamisel on oluline roll MTÜ-del, kes tulu mitte teenivate kodanikuühiskonna liikmetena ei lähtu koosluste hooldamisel ärihuvist, vaid oma põhikirjalisi eesmärke järgides looduskaitsest, keskkonnahoiust. Tihti hooldavad just MTÜ-d majanduslikult kõige kulukamaid, hea ligipääsuta ning looduslikult väga keerukaid alasid, märgivad kirja autorid, lisades, et selliste poollooduslike koosluste hooldamine on igal juhul eritehnikat nõudev ja vajab riigipoolset tuge. Vajadus MTÜ-de toetamiseks ei johtu mitte kodanikuühenduste puudulikust tehnikabaasist, vaid sellist eritehnikat ei ole sageli ka tavapõllumajandusega tegelevatel äriettevõtetel.

Spetsiaalselt poollooduslike koosluste hooldamiseks sobiva tehnika olemasolu tagab ühelt poolt võimaluse uute alade kasutuselevõtuks. Teisalt loob see väljavaate, et bioressursi nagu heina ja silo kasutamine bioenergeetika ja lihaveisekasvatuse tarbeks saab olla konkurentsivõimeline ka turutingimustes ning poollooduslike koosluste hooldamine on ka majanduslikult jätkusuutlikum, märgitakse kirjas keskkonnaministrile.

Kirjale on alla kirjutanud MTÜ Pärandkoosluste Kaitse Ühing, MTÜ Looduskaitseühing Kotkas, Saaremaa Vanade Maastike Kaitse Ühing, MTÜ MuhuMaaLammas ja MTÜ UTE.