Smith ja Kahneman jagavad kümne miljoni krooni ehk ligi miljoni dollari suurust preemiat psühholoogiliste uuringute ja laborieksperimentide rakendamise eest majandusanalüüsis.

68-aastane Kahneman, kes on ka Iisraeli kodanik, töötab Princetoni ülikoolis ja 75-aastane Vernon George Masoni ülikoolis.

Kahneman sai preemia psühholoogiliste uuringute, eelkõige inimlikku otsustamist ja ebakindlas olukorras otsuste tegemist käsitlenud psühholoogiliste uuringute integreerimise eest majandusse, tsiteeris AFP Rootsi Teaduste Akadeemia otsust.

Smith lõi aluse eksperimentaalsele majandusteadusele, kasutades labrorikatseid empiirilise analüüsi instrumentidena, eriti alternatiivsete turumehhanismide uurimisel.

Kahneman lõi psühholoogia integreerimisega majandusteadusse aluse uuele teadusvaldkonnale ja näitas, kuidas inimeste otsused võivad süsteemselt erineda standardse majandusteooria prognoosidest.

“Sellega näitas Kahneman, et ebakindlates olukordades kasutavad inimesed otsuste tegemisel sageli rusikareeglit, mis on süsteemselt vastuolus tõenäosusteooria põhialustega,” tsiteeris AFP akadeemia teadet.

Smith keskendus oma töödes oksjonite mudelile, mida traditsiooniliselt kasutatakse tooraine või finantsinstrumentide müügi juures. Tema viimased tööd käsitlevad deregulatsiooni ja riiklike monopolide, näiteks ringhäälinguõiguste erastamist.

Nobeli majanduspreemia asutas Rootsi Pank 1968. aastal.

Auhinnad antakse kätte 10. detsembril Nobeli surma-aastapäeval.