Raporti pealkiri on „Narkosõdade lõpetamine" (Ending the Drug Wars). Selles kirjutatakse, et narkokuritegevusega võitlemine on ebaõnnestunud ning võitlusega kaasneb mitmeid teisi negatiivseid külgi. Näiteks rahutused Afganistaanis ja Ladina-Ameerikas. Lisaks on USAs hüppeliselt kasvanud vangistuses olevate narkokurjategijate arv ning Venemaal on HIV epideemia.

Raport ütleb, et selle asemel, et sõda võita on võiltus tekitanud 300 miljardi dollarilise musta turu.

„On aeg lõpetada sõda narkootikumide vastu ja suunata tohutud ressursid efektiivsemate, tõenduspõhiste poliitikate tarbeks, mida toetavad mitmed majandusanalüüsid," kirjutavad autorid. „Selline laiapõhjaline ja golobaalne sõda narkootikumide vastu on toonud kaasa väga suured negatiivsed tagajärjed, nii otsesed kui  kaudsed."

Sellele dokumendile on alla kirjutanud Nobeli preemia võitjad:

Kenneth Arrow (1972); Christopher Pissarides (2010); Thomas Schelling (2005); Vernon Smith (2002) ja Oliver Williamson (2009).

Aga ka Ronald Reagani aegadel USA riigisekretär olnud George Shultz, Brittide asepeaminister Nick Clegg ja endine NATO ja Euroopa Liidu välispoliitika juht Javier Solana.

Konkreetselt USA-le antud soovitustes ütleb üks autoritest Ernest Drucker, et kohustuslikud miinimumkaristused narkokuritegude eest tuleb kaotada. Praegu vangis istuvad narkokurjategijad tuleb aga amnestia korras vabastada.

„Hüppeline selliste kurjategijate arvu kasv nii USA kui ka teiste riikide vanglates on avaldamas mõju nii vangidele endile kui ka nende peredele ja kogukondadele," kirjutab Drucker.

Ehkki raport kutsub üles lõpetama sõda narkootikumide vastu ei väida see, et kõik narkootikumid tuleks legaliseerida. Selle asemel soovitatakse teha tõsise jälgimise all seadusandlikke eksperimente, mille keskmes on inimeste tervis ja illegaalse narkokaubanduse minimeerimine.

Loe raporti täisversiooni siit.