Grupp juhtivaid ökonomiste, nende seas Stiglitz, esitas eile riikidele üleskutse teha süsteemseid muutusi, millega saaks ära hoida mitmes riigis tegutsevate korporatsioonide sulitempe. Ettevõtted nagu Google ja Apple leiavad seadustest auke, et oma maksukulu oluliselt vähendada ja raha ühest riigist teise kantida.

„Seetõttu peab neid rahvusvahelisi ettevõtteid maksustama selliselt, nagu nad käituvad: ühe ettevõttena. On aeg, et poliitikud teeksid julgeid otsuseid,” ütles Stiglitz. Mitu suurfirmat viivad käibe ja kasumi ühest riigist teise, et madalamatest maksudest võita. Stig­litzi sõnul on populaarsed riigid Iirimaa ja Luksemburg.

Tema sõnul on uue ülemaailmse maksusüsteemi loomine realistlik plaan, kuid selleks peavad kõik riigid koostööd tegema. Reeglites peab kokku leppima ja augud tuleb likvideerida.

Idee võtmekoht on mõte, et ettevõtted peavad tasuma makse riigis, kus tulu teeniti. Näiteks Apple teenib oma käibest 35% USA-s ja peaks seega tulumaksu tasuma samuti USA-s.

Intellektuaalse omandi pealt saadav tulu peaks minema riiki, kus see välja töötati. Ei tohi otsida madalaima maksumääraga riiki.