73-aastane Joseph Stiglitz on tuntud kui eurotsooni karmi majandusliku distsipliini kritiseerija. Nüüd on ta oma hambad löönud Soome valitsuse tegemistesse.

"Siseriiklikud kärped ei ole peaaegu kunagi töötanud," alustas Stiglitz, viidates valtsuse plaanidele vähendada palku, et kasvatada eksporti.

Tema sõnul on tulemus see, et väheneb sisetarbimine ning tekib hinnasurve - see tähendab deflatsiooni, mis omakorda teeb nii kodumajapidamistele kui ka ettevõtetele raskeks laenude tagasi maksmise.

"Võite olla kindel, et eksportiv sektor taastub kiiremini, kui riik ei sekku. Euroalal on vaid Hispaania selline näide, kus palkade langus on aidanud ekspordile kaasa. Tõenäoliselt on aga lõpptulemus siiski majanduslikult kehvem seis."

Stiglitz mõistab täielikult kümneid tuhandeid soomlasi, kes reedel protesti märgiks tänavatele tulid.

"Puudub mehhanism, mis otseselt tagaks, et palkade kärpimine aitaks ekspordile kaasa. Ainuke asi on siin see, et see aitab valitsusel rahastada väikeste ja keskmiste ettevõtete maksusoodustusi. Meeleavaldajatel on täielik õigus arvata, et see on vaid valitsuse kingitus ettevõtetele," arvas nobelist.

Stiglitz rõhutab, et paljud Soome probleemid on tingitud oma valuuta kaotamisest ning piirangutest, mida euroalas olemine endaga kaasa toob.

Mis juhtub siis, kui eurot ei suudeta uuendada, et see tooks kaasa positiivseid arenguid?

"Siis peate te kaaluma eurost loobumist. Ma tean, et see kõlab radikaalsena, aga väikemad majandused nagu ka teil maksavad raha kasutamise eest kõrget hinda. Lõppude lõpuks on euro vaid tükk paberit. Kui seda ei suudeta reformida, siis võib tekkida vajadus kogu idee ülde maha matta, et Euroopa projekt päästa," ütles mees.

Stiglitz toob välja ka selle, et praegu peaks Soome suunama oma tähelepanu töökohtade juurde tekitamisele, sest töötuse taseme kasvamine ei ole majandusele kindlasti hea.

Stiglitz on ka selge laenamise pooldaja. Ta ei pea seda sugugi laste ja lastelaste kulul elamiseks, otse vastupidi. Tema arvates tuleb teha nutikaid investeeringuid töökohtade loomisesse, et noored ei jääks töötuks või ei lahkuks riigist. "Praeguse seisuga hävitab teie valitsus Soome tulevikku."

Nobelisti sõnumid Soomele:

1. uuendada eurot kui valuutat

"Paljud soomlaste probleemid tulenevad sellest, et euroalas on väga karmid reeglid. Kui neid muuta ei saa, peaks kaaluma eurost loobumist."

2. uuendada riigi majandust

"Kindlasti on mõistlik võtta laenu, et majandust tugevdada. See on meie endi lastelt varastamine, kui me ei tee täna mõistlikke investeeringuid. Odavat laenuraha on täna väga palju saadaval."

3. Naised tööturul

"Jaapani ühiskond vananeb palju kiiremini kui Soomes. Riik otsustas muuta tööturgu naiste jaoks atraktiivsemaks. Selle üks näide on igasuguse soolise diskrimineerimise väljajuurimine."