Grupp juhtivaid ökonomiste, nende seas Stiglitz, tegid täna riikidele üleskutse, et need teeksid süsteemseid muutusi, hoidmaks ära mitmes riigis tegutsevate korporatsioonide sulitempe. Ettevõtted nagu Google ja Apple leiavad seaduseauke, et oma maksukulu oluliselt vähendada ja kantida raha ühest riigist teise.

„Seetõttu peab neid rahvusvahelisi ettevõtteid maksustama selliselt nagu nad käituvad - ühe ettevõttena. On aeg, et poliitilikud teeksid julgeid otsuseid," ütles Stiglitz.

Mitmed suured ettevõtted viivad oma käibe ja kasumi ühest riigist teise, et saada kasu madalamatest maksudest. Populaarsed riigid on siin Iirimaa ja Luksemburg, lisas ta.

Mehe sõnul on uue ülemaailmse maksusüsteemi loomine realistlik plaan, kuid selleks peavad kõik riigid koostööd tegema. Reeglites peab kokku leppima ning augud tuleb likvideerida.

Majandusteadlaste grupi meelest on olukord täna kriitiline ja vajab sekkumist.

Arenenud riigid peaks siin olema esimesed, kes lepivad kokku minimaalse ettevõtte tulumaksu määra.

„Me ei võimalda ettevõtetel lihtsalt ringi vaadata ja hoiduda maksude maksmisest. Sellise idee aeg on küps," ütles Stiglitz.

Selle idee võtmekohaks on mõte, et ettevõtted peavad tasuma makse riigis, kus tulu on teenitud. Näiteks teenib Apple 35% oma käibest USAs ning peaks seega selle tulumaksu tasuma USAs.

Intellektuaalse omandi pealt saadav tulu peaks tulema riiki, kus see asi on välja töötatud. Ei tohi otsida madalaima maksumääraga riiki.

Ökonomistid leiavad, et ÜRO juurde peaks looma valitsusteülese maksuorgani, mis võitleks ebaõiglaste maksustamisjuhtumitega.