Nõo lihatööstuse tegevjuht Toomas Kruustük kinnitas Delfile, et praegu käib aktiivne kirjavahetus Iirmaa ja Itaalia päritolu tooraine tarnijaga, et selgitada välja, miks usaldusväärsena tundunud tooraines siiski lisaks lubatud veiselihale ka hobuseliha sisaldus.

Liha tooraine jõuab ettevõtteni mitmeid erinevaid teid pidi. Esiteks on tööstusel olemas andmebaas, kust on leitud mitmed püsivad partnerid ning paljud pakkujad võtavad tööstusega ka ise ühendust. Kokkulepped käivad tarnijatega suusõnaliselt.

Kruustüki sõnul ei saa liha kvaliteedis kunagi sada protsenti kindel olla. „Oleme ka suurtelt firmadelt tellitud toorainet koormate kaupa tagasi saatnud. Pikkade vahemaade tõttu võib liha tee peal rikneda. Tihti selgub, et eelnevalt külmutatud liha on halvaks läinud alles siis, kui seda töötlema hakkame,“ selgitas ettevõtte tegevjuht.

„Palume vabandust ja meil on juhtunu pärast ääretult kahju,“ sõnas Kruustük. Hetkel ettevõtte tegevjuhi kinnitusel veel põhjustest rääkida ei saa. Tooraine tarnijaga on partnerlus lõpetatud.

Kruustüki sõnul on Nõo lihatööstus viimasel aastal kodumaise tooraine kasutamist mitmekordistanud, et olla kindlam selle kvaliteedis. Ettevõte nendib siiski, et pidevalt tooraine koostist kontrollida ei jõtua, sest testid on väga kallid ja tooraine mahud suured.

Nõo lihatööstuse Parmesani vorsti hobuseliha sisaldus tuli ilmsiks tänu sellele, et Läti veterinaarametnikud lasid uurida poes müüdavaid lihatooteid Inglismaa laboratooriumis ning uuringud näitasid, et 41 veiselihatootest neli sisaldas hobuseliha. Üks neist oli Eestis toodetud vorst.