Nordea Eesti kasumiaruandest selgub, et panga poolaasta tulud vähenesid aastaga 40,6 miljonilt 38,9 miljoni euroni. Samas märgib pank, et tänu efektiivsele majandamisele ja optimaalsele kulude tasemele on kulu-tulu suhe jätkuvalt hea 38 protsenti.

Nordea Eesti filiaali juhi Vahur Krafti kinnitusel jätkab pank stabiilsel kasvurajal. Kraft ütles, et euroala majanduse oodatav pöördumine kasvule 2014. aastal avaldub edaspidi nii reaalsektori kasvavas kindlustundes kui ka laenunõudluses, mis on püsinud Eestis euroalaga võrreldes tugevamate killast.

„Eesti ettevõtted vajavad arenguks ja tootlikkuse tõstmiseks investeeringuid, mis lubaks kasvatada eksporti ja kindlustada kvalifitseeritud tööjõu palkamist. Lisaks ettevõtete investeeringutele ja jätkuvalt aktiivsele eraisikute liisingfinantseerimisele näeme pikaajalist perspektiivi kinnisvaraturul. Seda soosivad Euroopa Keskpanga soodne intressitase, kasvavad sissetulekud ja soov elukvaliteeti parendada,“ ütles Vahur Kraft ettevaatavalt.

Ta viitas sellele, et kuigi Nordea Eesti tulud on langenud just eelkõige rekordmadalate baasintressimäärade tõttu, on laenuportfell jäänud samale tasemele ning kvartali lõikes on eraisikute laenuportfell näidanud kerget tõusutrendi.

Hoiuste ja laenuportfell kasvamas

Madalad baasintressimäärad panevad kliente otsima alternatiivseid kõrgema tootlusega investeerimisvõimalusi.

Võrrelde aastataguse ajaga on Nordea Eesti kasvatanud säästu ja investeerimistoodete mahtu 11 protsenti. Hoiusemahud on sealjuures kasvanud 9 protsenti.

"Nordea Eesti klientide hoiused olid teise kvartali lõpuks kokku 1,2 miljardit eurot, tasakaalustades seega ka hoiuste ja laenude osakaalu portfellis,“ ütles Kraft

Nordea Eesti laenuportfell tervikuna ulatus juuni lõpus 3 miljardi euroni.

Eraisikute laenu- ja liisinguportfell kasvas aastases võrdluses 2 protsenti ja ulatus juuni lõpus 1 miljardi euroni.
Nordea Eesti ettevõtete laenu- ja liisinguportfell moodustas juuni lõpus 1,9 miljardit eurot, hoides Eestis ettevõtete laenuturul stabiilselt teist positsiooni.

Krediidiportfelli kvaliteet on Krafti sõnul endiselt turu parim - laenukahjumite osakaal kogu portfellist oli teises kvartalis 0,01 prtosenti.

Esimese poolaasta on olnud Nordea Liisingule edukas. Nordea liisingportfell on aastataguse ajaga kasvanud ligi 14 protsenti, ulatudes 600 miljoni euroni. Häid käibenumbreid ja portfellikasvu on näidanud ka faktooring ja laofinantseerimine, liisingportfelli kasvu koosmõjul on tulud poolaasta võrdluses näidanud 22-protsendilist tõusu. Krediidikahjumid moodustasid 0,06 protsenti portfellist.
Esimesel poolaastal väljastas Nordea Liising uusi krediite kogumahus 161 miljoni eurot.

Nordea Pensions Estonia AS-i poolt valitsetavate pensionifondide maht kasvas teise kvartali lõpuks 4,3 protsneti, samas kui pensionifondide turg tervikuna kasvas 1,8 protsenti. Võrreldes 2012. aasta sama parioodiga kasvasid Nordea pensionifondide varad 39,6 protsenti.

15. mail alustas Nordea II samba maksete suurendamise avalduste vastuvõtmist ning kvartali lõpuks oli maksete suurendamise kasuks otsustanud ca 10 protsenti Nordea pensionifondide klientidest.