„Nordea Eesti ja kogu Nordea grupi 2012. aasta teise kvartali majandustulemused olid läbi aegade tugevaimad. Uue normaalsuse keskkonnas sedavõrd heade tulemuste saavutamine näitab Nordea grupi tugevust ja valmisolekut lähiaastatel panganduse ees seisvate märgiliste valikute tegemiseks. Sellega kinnitame klientidele, et oleme tõepoolest Skandinaavia tugevaim finantsgrupp, kes on stabiilne ja usaldusväärne ning tagab head tulemused nii headel kui halbadel aegadel,“ ütles Nordea Eesti juht Vahur Kraft.

„Nordea Eesti käesoleva aasta esimese poole majandustulemusi iseloomustab ka panga tegevuse efektiivsuse kasv, mille kinnituseks on teist kvartalit järjest aegade madalaim kulu-tulu suhe - 34%.“

Nordea majandusprognoosi kohaselt suudab Eesti sel aastal säilitada sisenõudluse ja euroala keskmisest kõrgema kindlustunde toel kaheprotsendilist majanduskasvu, millele lisab kindlust eelkõige ettevõtete tegevuse hoogustumine.

„Esimese poolaasta lõikes on Nordeas sõlmitud väikeste ja keskmise suurusega ettevõtete krediidilepingute arv hüppeliselt tõusnud. Hea meel on tõdeda, et Nordea on kvaliteetne ja personaalne kodupank ka kõikidele äriklientidele, hoides ettevõtete laenuturul Eestis teist positsiooni. Seda kinnitavad ka Nordea kliendirahulolu uuringu tulemused – äriklientide silmis on Nordea konkurentsivõime eelmise aasta keskmisega võrreldes 2012. aasta esimese viie kuuga tõusnud 20%,“ lisas Kraft.

Pangajuht lisas, et pangandusmaastikku mõjutavad ka muutused inimeste harjumustes.

„Rõõmu teeb inimeste teadlikum ja tasakaalukam käitumine rahaasjades, mille oluliseks signaaliks on käesoleva aasta esimeses pooles kasvanud hoiustamine. Nordea era- ja äriklientide hoiuste mahud on eelmise aasta sama perioodiga võrreldes kasvanud 60%,“ täpsustas Kraft.

Teiseks pangandust tervikuna mõjutavaks trendiks on elektrooniliste kanalite kasutamise pidev hoogustumine, millele reageerides lansseeris Nordea aasta alguses oma mobiilipanga rakenduse.

Rakendus on saanud klientide poolt väga sooja vastuvõtu osaliseks ja Nordea Eesti juhi Vahur Krafti sõnul jätkab Nordea personaalse kodupangana arendusi sellel suunal ka edaspidi.

Nordea Eesti varade maht moodustas juuni lõpu seisuga 3,6 miljardit eurot.

Nordea Eesti laenuportfell ulatus juuni lõpus 3 miljardi euroni, mis tähendab, et Nordea on oma laenu- ja liisinguportfelli varasema aastaga võrreldes kasvatanud 5,7%. Liisinguportfell kasvas aastases võrdluses 17,6%, ulatudes 525 miljoni euroni.

Eraisikute laenu- ja liisinguportfell kasvas aastases võrdluses 7,1% ja ulatus juuni lõpus miljardi euroni. Laenukahjumite osakaal kogu portfellist moodustas esimeses poolaastas 0,06%.

Nordea Eesti ettevõtete laenu- ja liisinguportfell moodustas juuni lõpus 1,9 miljardit eurot, kasvades varasema aasta esimese kuue kuuga võrreldes 6,1%.