Nordea varade maht 2005. aasta kolmandas kvartalis oli 14,1 miljardit krooni, olles aastaga kasvanud 27 protsenti. Pikka aega turul number kolmena püsinud Sampo varade maht oli aasta keskpaigas 11,6 miljardit krooni.

Nordea andmete järgi oli 2004. aasta seisuga koguni 82 protsenti Eesti laenuturust hõivanud Hansapank ja Ühispank. Kümnendik laenuturust kuulus Nordeale ja kaheksa protsenti Sampole. Samas edestas Sampo Nordeat hoiuste turul, millest Nordeale kuulus kuus protsenti, Sampole aga kaheksa protsenti. 86 protsenti hoiustest hoiti Hansapangas ja Ühispangas kokku.

Nordea turuosa eluasemelaenude turul on 11 protsenti ehk enam kui kümme korda suurem kui viis aastat tagasi.

Head pakkumised

Nordea näeb hoogsa kasvu põhjusena head majanduskasvu ning panga häid pakkumisi. “Loodame, et edaspidi suudame Põhjamaade suurima panga sünergiat, võrgustikku, kogemusi ja oskusi veelgi paremini ära kasutada,” ütles Nordea panga juhatuse esimees Vahur Kraft.

Sampo panga kommunikatsioonijuht Anneli Rõuk sõnas, et Sampo on keskendunud eraisikutest klientide arvule ja nendele suunatud toodete kasvule. “Pank pole seadnud eesmärgiks eraldi varade mahu kasvu. Meile olulistes turusegmentides – näiteks hoiused ja säästmine – oleme saavutanud märkimisväärset edu,” ütles ta.

Krafti sõnul on konkurents Eestis pankade vahel tihedam kui Soomes, Lätis või Leedus. “See on viinud marginaalide vähenemiseni. Iseküsimus on, kas see võtab arvesse olemasolevaid ja tuleviku riske,” ütles ta. Krafti hinnangul ei ole 50-protsendiline eluasemelaenude mahu kasv, nagu sel aastal oodatakse, kaugemas perspektiivis jätkusuutlik. “Loodan, et kasv pidurdub,” ütles ta.

Kraft: fikseerige intress

•• Nordea, nagu paljud teised pangad, ennustab, et järgmisel aastal tõusevad eluasemelaenude intressid. Panga hinnangul peaksid laenukliendid sellele palju rohkem tähelepanu pöörama, kui seda seni tehtud on.

•• Nordea, nagu teisedki pangad pakub mitmeid võimalusi riskide maandamiseks ja laenuintresside fikseerimiseks pikema aja peale. Septembri lõpu seisuga oli 7000 Nordea eluasemelaenu kliendist seda võimalust kasutanud kolm protsenti. Huvi intressi fikseerimise vastu suureneb kõikide pankade andmete kohaselt. EPL