Nordea liisingportfelli kogumaht on tõusnud 470 miljoni euroni, teatas pank.

Nordea liisinguportfell on aasta esimese kuue kuuga kasvanud 15 protsenti ehk 65 miljoni euro võrra. Kasvu taga on Nordea Liisingu juhi Silver Kuusi sõnul kiire uusmüügi mahu suurenemine.

“Esimesel poolaastal tugevdasime oluliselt Nordea turuliidri rolli liisingu uusmüügis. Uusmüügi maht on ligi 40 protsenti suurem kui aasta tagasi samal ajal, mis on kogu turu keskmisest kasvutempost oluliselt kiirem,” ütles Silver Kuus. Liisingportfelli kogumaht on tõusnud 470 miljoni euroni hõivates ligi 27 protsendilise turuosa.

Nordea Liisingu klientide koguarv on suurenenud ligi 16 500 kliendini. “Kliendiportfelli on ühelt poolt lisa toonud Nordea soodsad finantseerimistingimused, kuid teisalt oleme koostöös varamüüjatega turule toonud mitmeid uusi ja mugavaid lahendusi nii autoliisingus kui ehitus- ja põllumajandusseadmete liisingus. Klientide huvi Nordea Liisingu vastu on kasvanud,” lausus Silver Kuus.

Kõige aktiivsem on esimesel poolaastal liisinguturul olnud transpordi ja logistika sektor ning tööstusettevõtete finantseerimine. Nordea Liisingu juhi sõnul on märkimisväärselt suurenenud ka transiidisektoriga seotud seadmete ja transpordivahendite finantseerimismahud. Samuti on kasvanud märgatavalt sõiduautode ja põllumajandusmasinate liisingumahud.

“Aktiivsuse kasvu on näha ka ettevõtete käibekapitali finantseerimise osas – suurenenud on märkimisväärselt mahud nii sõidukite kui rasketehnika laofinantseerimises kui faktooringus. Sõidukite ja rasketehnikamüüjate kindlustunne on kasvanud ja sellega seoses julgetakse sisse osta juba suuremas mahus standardsemaid ja enim müüdavaid masinaid,” lisas Kuus.

“Faktooringmahud on saanud toetust peamiselt jaekaubanduse mõõdukast kasvutempost. Nordea Liisingu faktooringu turuosad on tõusnud nii käibe kui portfelli osas 20 protsendi peale.”

Nordea Liisingu juhi sõnul on Eesti liisinguturu mahu suurenemine esimesel poolaastal ületanud selgelt ootusi.

“Keskmiselt prognoositi esimeses poolaastas kuni 20protsendilist%-list uusmüügi kasvu, tegelikkuses oli see ligi 36%. Eeldatavasti jääb ka teisel poolaastal aktiivsus Eesti liisingturul endiselt kõrgele, mida toetavad liisingvarade loomulikud vahetusprotsessid, hea sisemaine nõudlus ja stabiilsed eksporditurud. Ootame selle aasta Eesti liisingturu kogumahuks 900 miljonit eurot, mida on ligi 20% võrra enam kui mullu.”

Esimese poolaasta seisuga on Eesti seitsme suurema liisingfirma koondportfell 1,7 miljardit eurot kasvades aasta esimese kuue kuuga ligi 116 miljonit ehk seitse protsenti.