Nordea teisipäeval avaldatud prognoosi järgi kasvab Eesti majandus 2014. aastal 3,8 protsenti, sama suurt majanduskasvu prognoosis pank Eestile ka detsembris, teatas Nordea.

Tarbijahinnad kasvavad prognoosi kohaselt tänavu 3,5 protsenti ja tuleval aastal 3,3 protsenti. Selliseid inflatsiooninumbreid prognoosis Nordea ka detsembris.

Töötus jääb Nordea prognoosi kohaselt tänavu 9,2 protsendi tasemele ja 2014. aastal langeb 8,5 protsendile.

"Eesti avatud majandusel ei ole võimalik jätkata kasvu senises tempos, ilma et taastuks majandus Skandinaavias ja Euroopas. Kiirema kasvu rajale naasmist võib Eestile prognoosida koos ekspordimahtude suurenemisega alles järgmise aasta teises pooles," ütles Nordea peaanalüütik Tõnu Palm teisipäeval pressikonverentsil.

Palmi sõnul taastuvad kriisist kõigepealt arenevad turud ja Ühendriigid, sealt liigub kasv ka Euroopasse, seda aga viiteajaga. Arenevate turgude kiirest arengust saavad esimesena tuge eksportivad ja konkurentsivõimelised majandused, aga Euroopas on konkurentsivõimele vähem tähelepanu pööratud, rääkis analüütik.

Eraettevõtete investeeringunõudlus on Nordea prognoosi kohaselt endiselt suur, põhjuseks ärimahtude ja kasumlikkuse kasv ning kinnisvarasektori järk-järguline taastumine. "Eesti on endiselt Euroopa kõige kiiremini kasvavate riikide seas, jääme alla vaid Lätile ja Leedule," ütles Palm. "Praegu Eesti ettevõtted võidavad turgudel turuosa, ärimahud kasvavad kiiremini kui Soomes või Rootsis."

Eesti jooksevkonto puudujäägiks prognoosib Nordea käesoleval aastal 2,1 ja tuleval aastal 2,2 protsenti SKP-st, riigieelarve puudujäägiks on oodata tänavu 0,3 ja tuleval aastal 0,1 protsenti SKP-st.

Tallinna toimetus, +372 610 8823, majandus@bns.ee