Panama riiulifirmade valmistamise ja vahendamisega tegelevast firmast lekkinud dokumentidest selgus, et Nordea finantskontsern on oma klientide firmad registreerinud maksuparadiisidesse ning neid firmasid juhivad variisikud.

„Meie poliitika maksunõustamise osas ja meie eetilised standardid on selgesõnalised: me ei julgusta ega hõlbusta klientide poolt selliste skeemide kasutamist, mida käsitletakse maksudest kõrvalehoidumisena,“ teatas pank oma koduleheküljel seoses ajakirjanduse uurimisega, kus Nordea Luksemburgis asuvat rahvusvahelise privaatpanganduse üksust kujutatakse kui klientidele maksuparadiisis firmade registreerijat. „Aitame oma klientidel maksta makse ulatuses, milleks nad kohustatud on.“

2009. aasta lõpust alates on Nordea Luksemburgis asuva rahvusvahelise privaatpanganduse üksuse ennetavad meetmed selles vallas rangemad kui õigusaktidest tulenevad nõuded ja sektori standard.

„Mitte kõigile klientidele ei ole see meeldinud ja seetõttu on selliste maksustruktuuridega klientide arv alates 2009. aastast järk-järgult vähenenud,“ teatas pank. „Lisaks teavitatakse käesoleva aasta 1. jaanuarist alates seoses finantskontosid käsitleva automaatse teabevahetuse standardi (CRS) kehtestamisega maksuhaldureid klientide varadest ja tuludest.“

Offshore äriühinguid võib kasutada juriidilistel või halduseesmärkidel mõnede klientide puhul, kelle äri struktuur on väga keerukas ja rahvusvaheline. Sellisel juhul kohaldab Nordea kindlaid protseduurireegleid ja kontrollimeetmeid, et oleks kindel, et klient teavitab oma kontost asjakohast maksuhaldurit.

Enamikul klientidest soovitame offshore-firmasid mitte kasutada ja ühelgi juhul ei ole me nõus äriühingute registreerimisega, mis ei ole asjakohasele maksuhaldurile läbipaistvad, soovitas pank.

Nordea International Private Banking Luxembourg on eraldiseisev üksus, nende kliendibaas on pangasaladusega kaetud ja meil siin puudub sellest ülevaade, teatas Nordea pank Eestis.

Rootsi finantsinspektsioon võttis ühendust Luksemburgi võimudega, et selgitada välja Nordeaga seotud juhtumid, mis tulid välja nn. Panama paberite skandaali raames. Finantsinspektsioon jätkab Nordeaga dialoogi, kirjutab DI.se.

2015. aasta kevadel trahvis Rootsi finantsinspektsioon Nordeat ja Handelsbankenit seoses puudujääkidega pankade rahapesuvastastes meetmetes.